Noormees naudib suurt kaneelirulli metsataustalPildi autor: Tillu kohvik

Maitse Lõuna-Eestit kulbitäie kaupa, kus iga amps räägib oma loo

Toidusõbra unistuste teekond, kus ootavad käsitööveinid ja Eesti suurimad kaneelirullid – iga peatuspaik pakub midagi tõeliselt ainulaadset.

Visit South Estonia

Kujuta ette reisi, kus igal suutäiel on rääkida oma lugu ja aeg kulgeb rahulikumalt, rännates mööda Lõuna-Eesti kupleid. See kulbikujuline teekond koondab endasse osa piirkonna parimatest paladest. Siin ootavad sind ees ainulaadsed maitseelamused ja kohtumised inimestega, kes annavad oma loomingule südame ning hinge.

Kulp viib sind teedele, mis pole kõige kiiremad, aga kindlasti kõige maitsvamad. Ja kui sa kord juba selle tee ette võtad, siis ei jää sul meelde mitte ainult see, mida sa sõid, vaid ka see, kuidas sa end tundsid. Täis kõht. Rahulik meel. Ja tunne, et oled päriselt kohal olnud. 

Võta aega, järgi oma isusid ja loo iseenda Eesti maitsetest kubisev reis läbi Lõuna-Eesti.

Mida teekonnal oodata  

  • Teekonna pärlid: 12 eriilmelist peatuspaika, mis viivad sind läbi Lõuna-Eesti parimate restoranide, veinitalude, 10 000 õunapuuga siidrikoja ning hubaste kohvikute. Avasta Lõuna-Eestit läbi toidu! 
  • Pikkus: ~520 km
  • Kestus: 4 päeva, aga Kulp võib olla ka täpselt selline, nagu sina seda soovid. Sea oma tempo, kombineeri lemmikpaiku või alusta tiiru täiesti teisest otsast.
  • Külastusaeg: aastaringselt kogetav peale Peipsi Teemaja, mis on kohvikuna ainult suvel avatud.
  • Kuidas tulla: kõige mugavam on tulla enda autoga või auto rentida. Enamik kohtadest on end idülliliselt looduse keskele peitnud. Kui soovid mõnes siidrikojas või veinitalus pikemalt peatuma jääda, siis paljud neist pakuvad koha peal ka majutust.
  • Kestlik valik: teekonnalt saad soetada palju väiketootjate tooteid, leiad erinevaid talupoode ning enamik restorane ja kohvikuid kasutavad kohalikku või enda kasvatatud toorainet. 

Pildi autor: Visit Estonia

1. päev: tee, kanged joogid ja peen õhtusöök 

Tallinna poolt tulles alustad oma teekonda Peipsi järve servalt, kus värskete küpsetiste lõhna järgi leiad õdusa Peipsi Teemaja. Nagu nimigi ütleb, siis saab sealt korraliku kogemuse Peipsiveere maitseid. Ei puudu värske järvest püütud kala ning kohe kindlasti mitte ka tee!

Edasi voorte vahel loogeldes leiad Juulamõisa kohapärimuskohviku. See on kohvik, mis ei paku vaid head kohalikku kõhutäit – sealt lahkud sa ka põnevate lugude ning legendidega. Pisike armas ökomärgisega perekohvik, kust lahkudes jääb ka edasisele teekonnale killuke kodusoojust sisse.

Päeva ergutavamaks elamuseks suundud otse elavasse Tartu südamesse Peninuki Distillerysse, kus saad tutvuda omanäoliste kangete alkohoolsete jookide valmistamise kunstiga, osaleda põneval tehasetuuril ning degusteerida ka kõige julgemaid jooke. Eesti esimene rumm kõlab ju huvitavalt? Muidugi on võimalus maitstut ka kaasa osta.

Päeva kroonib restoran Hõlm, kus saad sukelduda fine dining'u maailma, sest Lõuna-Eesti toidukogemus ei piirdu pelgalt vaid koduse ja lihtsaga. MICHELINi restoranigiid juba teab, et tegu on esmaklassilise menüü ning muidugi ka kõrgetasemelise teenindusega kohaga. Iga kulbitäis on päriselt ka kunstiteos omaette.

2. päev: õunaaedade all ja õdede köögis

Teine päev viib sind sügavamale Lõuna-Eesti looduse ja maitsvate jookide maailma. Sind võtab seal vastu üle 10 000 õunapuuga istandus ehk KODAS siidrikoda. Piilu siidritegemise kulisside taha ja maitse auhinnatud käsitöösiidreid, vahuveine ning alkoholivabu jooke. Kui veab, siis saate ka ühe erilise restoranikogemuse võrra rikkamaks, kuna KODASel on ka oma restoran. Tuleb vaid lahtiolekuaegu piiluda, et põnevatest eristuvatest roogadest kõht täis saada.

Järgmine peatus on kui lõunamaisest postkaardist. Murimäe veinikeldris ronivad viinamarjaread künkanõlvadel ning valgus langeb terrassidele ning järvele. Siin saad osa viinamarjakasvatuse ja veinitegemise saladustest ning naudid väärikaid käsitööveine. Olgu see värske valge või täidlane punane — sellise vaate ja vaikuse keskel maitseb iga lonks erakordselt. Samuti koht, kus on suvel kohvik avatud ja saab nautida nende värsket hooajalist menüüd.

Vaiksesse Lüllemäe külasse peidetud Kolm Sõsarat on kui saladus, kuhu astudes tekib tunne, et tahaks selle endale hoida või just kõigile välja hõisata. Kolm õde on loonud restorani, kus pakutakse modernset ja kõrgetasemelist toitu värskest mahetoorainest. Soe, siiras ja uskumatult maitsev – pole ime, et Kolme Sõsarat peetakse üheks Eesti parimaks restoraniks. Tule tühja kõhuga ja lahku veidi armununa.

Murimäe veinikelder

Pildi autor: Anna Svetlichnaia

3. päev: lehmad, marjad ja metsateed 

Tere tulemast kolmandasse päeva, kus saapad saavad veidi mudaseks, käed juustuseks ja süda kindlasti täis rõõmu.

Päeva alustad Nopri talus, kus kohtud nende kõige tähtsamate tegelastega – väga hellitatud lehmadega. Avardad silmaringi avaratel karjamaadel ja saad teada, kuidas sünnivad talu jogurtid, juustud ja muud piimatooted. Ausad traditsioonid ja rõõmsad inimesed on siin iga suutäie taga ning seda on ka tunda.

Edasi kulgeb teekond läbi metsade ja marjapõõsaste Uue-Saaluse veinitalu juurde, kus iga veinipudel on omaette karakter: veidi metsik, veidi ootamatu ja täielikult meeldejääv. Siin valmivad veinid marjadest ja viljadest, mille kõrvalt muidu lihtsalt mööda jalutaksid, aga klaasis ärkavad nad ellu ja räägivad igaüks oma loo.

Päeva lõpetab väärikalt Obinitsa järve kaldal asuv Ilmaveere restoran. Vaated on hingematvad ja menüü veel parem. Siin on toit rohkem kui lihtsalt kõhutäis – see on austusavaldus maale ja toorainele. Suur osa komponentidest on pärit siitsamast – metsadest, aedadest ja naabertaludest – ning valmistatud nii, et midagi ei lähe raisku. Nulljäätme põhimõttel töötav köök seab fookusesse loomuliku maitse ja selge sõnumi: lihtsus võib olla uskumatult sügav. Ning see, mis üle jääb, leiab oma tee edasi – sageli kanade toidulauale.

Lähivõte neljast noorest vasikast Nopri talus, taustal laut

Pildi autor: Nopri talu

4. päev: soe hüvastijätt – otse ahjust 

Kulbi viimane päev keerab tempot aeglasemaks ja lubab sul lihtsalt olla – nautida hetke, maastikku ja maitseid, mis jäävad meelde kauaks ka pärast viimast ampsu. Lõuna-Eesti metsade rüpes, seal, kus suits tõuseb tasaselt lahtiselt tulelt ja kaneelilõhn tuleb läbi aknapragude, ootab sind teekonna viimane, aga mitte vähem tähtsam peatükk.

Päeva esimene peatus on Värska restos, otse veepiiril, kus traditsiooniline ja tänapäevane köök on sõbraks saanud. Siin valmib enamik toite lahtisel tulel – suitsused, julgelt maitsestatud ja ausast kohalikust kraamist. Olgu selleks frititud maimud või põdraliha tartar, igas suutäies peegeldub piirkonna loodus ja pärand. Juba uksest sisse astudes võtab sind vastu soe lõhn, mis lubab: siin saad sa hästi süüa. 
 
Kõige õigema punkti Kulbi teekonnale paneb Tillu kohvik, mis on tõenäoliselt Eesti kõige suuremate kaneelirullide kodu. Nende pagarikoda küpsetab päev läbi värskeid saiakesi, kooke, torte ning pirukaid. Uksest sisse astudes on juba seda tunda ja võimatu on millelegi "ei" öelda. Kohvikus  pakutakse ka maitsvaid roogasid Vana-Võromaa kohalikust toorainest ning talupoest on ideaalne hetk endale midagi kaasa osta.

Mees korjab kasvuhoones küpseid tomateid

Pildi autor: Verska resto

Tule haara kulp kätte ja maitse Lõuna-Eestit nii, nagu seda pole enne tehtud. Siin ootavad sind maitsed, mis jäävad meelde, ja lood, mida saad ainult ise kohapeal kuulda ning kogeda.

Asu teele – kõht saab täis ja hing veel enamgi. 

Tutvu tervikmarsruudi ja lisapakkumistega siin!

Loe rohkem

Eesti kaart

Visit South Estonia