Eesti supertoidud – peet

Allikas: Visit Estonia

Eesti supertoidud – peet

Retseptid:

Kaspar KarjusEesti kokk

Käes on toitvate juurviljade hooaeg - aitab ju hea ja tasakaalustatud toit lisaks liikumisele ja piisavale kvaliteetsele unele meil kõigil oma vaimu virgena hoida. Seepärast on taas päevakorras Eesti köögi raudvara peet. Hoolimata sellest, kas valmistad roogasid värskest peedist või pistad selle talveootuses purki, on tegemist mitmekülgse köögiviljaga, mis pakatab immuunsüsteemi ja tervist tugevdavatest toitainetest. Peedist saad täitva põhiroa, magustoidu või isegi värskendava joogi. Proovi järgnevaid retsepte ise kodus järgi ning Eestit külastades maitse neid roogasid kindlasti ka meie tipprestoranides.

Keelatud vili kuusetolmuse peediga

Koostisosad:

  • 1 sibul
  • 1 peet
  • 1 porgand
  • 50 ml valge veini äädikat
  • 50 g Eesti juustu
  • 1 spl mett
  • 2 suurt õuna
  • must pipar
  • sool
  • kuuseokkapulber
  • röstitud sarapuupähklid

Ürdiõli

  • oliiviõli
  • värske petersell
  • küüslauk
  • sool

Valmistamine:

Kuumuta äädikas ja mesi, lisa veidi õli. Lisa sibulad ja prae neid pehmenemiseni. Lisa riivitud porgand ja peet, kuumuta neid keskmisel kuumusel 2 minutit ja tõsta siis jahtuma. Lisa riivitud juust, sool ja pipar.

Pane ürdiõli koostisosad ja pool õlist blenderisse ning sega kõik hästi läbi. Eemalda õuntelt südamikud, lisa ürdiõli ja täida need peediseguga. Pane täidetud õunad 10 minutiks 200-kraadisesse ahju.
Serveeri soojalt.

Külmunud peet

Koostisosad:

  • 100 g mett
  • 150 g mustsõstraid
  • 50 g astelpajumarju
  • 150 g peeti
  • 150 g vett
  • 1 munavalge
  • röstitud toortatar

Valmistamine:

Sega potis vesi ja mesi ning kuumuta 5 minutit. Püreesta marjad ja peet, lisa see segu siirupile. Aja segu läbi sõela ja pane sügavkülma jahtuma. Kui vedelik hakkab külmuma, lisa sellele munavalge. Vahusta kuni näed moodustumas valget vahtu. Pane segu 12 tunniks sügavkülma. Serveeri külmutatud marjade ja toortatraga.

Päikeseloojang kuuseladvus

Koostisosad:

  • 100 g peeti
  • 100 ml vett
  • 130 g mustsõstraid
  • 3 tl mett
  • 1 tl kuuseokkapulbrit
  • Gaseeritud allikavesi

Valmistamine:

Lõika peet kuubikuteks ja blenderda kõik koostisosad püreeks, lisa veidi vett. Aja segu läbi kanga ja läbi sõela. Lisa gaseeritud vett ja serveeri.

Viimati muudetud: 28.02.2022

Teema: Söök, Jook ja Ööelu