Looduses kaetud laud piknikuksPildi autor: Ken Mürk

Tartumaa toidupiirkond pakub põnevaid maitseid Võrtsust Peipsini

Nii maitseküttidel kui ka kõigil teistel huvilistel tasub võtta suund Lõuna-Eestisse, sest Tartumaa toidupiirkond kutsub!

Tartumaa Arendusselts

Eesti 2025. aasta toidupiirkond on Tartumaa, mis pakub toiduhuvilistele võimaluse osaleda enam kui 100 põneval toidusündmusel.

Juba tuntud toidufestivalide ning nimekate restoranide kõrval leiab Tartust ja Tartumaalt suurel hulgal pisikesi ja koduseid sündmuseid, õdusaid kohvikuid, ehedaid pop-up-baare ja palju muud. Soovides toetada kohalikke tootjaid, tasub valida ka poelettidelt Tartumaa maitseid, mille tunneb ära märgise „Tartumaine Toit“ järgi.

Tartumaa toidupiirkonna mahukas programm pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on just piirkonna rikkalik toiduajalugu. Lisaks leiab infot ka Kultuuriaknast.

Hansatee aegadel liikus Tartumaa aladelt läbi palju toidukaupa ja kaupmehi, kellelt saadi põnevaid toiduaineid ja retsepte. Julgus uut vastu võtta ja katsetada on andnud siinse piirkonna köögile üllatavaid retsepte maailma maitsetega.

Hea toidu ja põnevate maitsete taga seisavad alati oskustega inimesed, olgu nad põlluharijad või kokad pliidi ääres. Rikkaliku ja kvaliteetse tooraine olemasolu on Tartus soosinud parimate kokkade palkamist toitlustus- ja majutusasutustesse, et pakkuda erakordseid maitseelamusi. Ja nii ajast aega.

Kokk valmistab restoranis roogasid

Pildi autor: Ken Mürk

Tartumaa pakub eriilmelisi maitseid

Tartumaa unikaalsed toiduelamused pärinevad ümbruskonna veekogude, metsade ja põldude andidest.

Paiknemine kahe kauni järve, Võrtsjärve ja Peipsi järve vahel ning rikka vee-elustikuga Emajõe kallastel on alati toonud kohalikule toidulauale kala. Toiduajaloo uurimused kinnitavad, et Tartu havi on olnud juba sajandeid hinnatud toiduartikkel ning isegi oodatud kingitus.

Vastne Tartu linn vajas elanikkonna kasvades toitu ja lähipiirkondades suurenes teravilja tootmine. Nutikad meistrid võtsid kohaliku kuldse odra ja asusid õlut ajama. Meile on teadmata toonase õlle kvaliteet, kuid praegu – aastasadu hiljem –, villitakse Tartus kogu maailmas hinnatud märjukest.

Tartus on alati küpsetatud ka imelisi pagaritooteid – oli sajandeid tagasi kuulus väike Tartu saiake ja on praegugi Tartumaa pagaritoodete headus kõigile teada!

Tartu metsad annavad rikkalikku seene- ja marjasaaki ning kuldsed põllud kannavad kvaliteetset vilja. Parimad toorained on ju hea toidu aluseks ja täpselt nõnda see ongi Tartus ja Tartumaal olnud läbi aegade praeguseni välja.

Ajaloost on aga teada ka üllatavana tunduvaid fakte, näiteks kasvatati Tartumaal mitmeid eksootilisena tunduvaid vilju, teiste seas ananassi, melonit jm.

Kukeseente praadimine metsas

Pildi autor: Hans Markus Antson

Tartumaa valimine Eesti 2025. aasta toidupiirkonnaks annab hea võimaluse sealse toiduvõrgustiku liikmetele, omavalitsustele ja teistele partneritele, et tutvustada Tartumaad põneva toiduajaloo ja traditsioonidega piirkonnana Eestis ning ka rahvusvaheliselt. Ühtlasi loob see eeldusi piirkonna pikema visiooni saavutamiseks, et Tartumaa saaks tulevikus Euroopa toidupiirkonnaks. Ettevalmistused uue tiitliaasta toomiseks Tartusse ja Tartumaale on juba alanud.

Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. 

Mida põnevat veel Tartus teha

Eesti kaart

Tartumaa Arendusselts