
Green Key tegevused 2025 II poolaastal
Greek Key töötoad pakuvad sisulist tuge kõigile organisatsioonidele, kel on soov Green Key ökomärgis endale esmakordselt taotleda või seda pikendada
Green Key märgist saavad taotleda:
- Majutusasutused
- Toitlustusasutused
- Atraktsioonid (muuseumid, külastuskeskused, teemapargid)
- Konverentsikeskused
- Laagriplatsid ja kämpingud
Green Key märgisest huvitatud ettevõtted on oodatud osalema töötubades, mille eesmärgiks on tõsta turismiorganisatsioonide keskkonnateadlikkust ja lihtsustada märgise taotlusprotsessi. Kogenud Green Key audiitorid teevad ülevaate märgise kriteeriumitest ja turismiorganisatsiooni keskkonnamõjudest, julgustamaks igapäevaselt kasutama keskkonnahoidlikke tavasid.
Praktilise näitena tehakse kohapeal läbi esmane keskkonnaülevaatus ehk ökokaardistamine, kus audiitorid juhivad tähelepanu nii headele praktikatele kui ka vigadele ning aitavad leida vastused kõikidele taotlusprotsessis tekkinunud küsimustele.
Töötoad on suunatud eelkõige uutele taotlejatele, aga oodatud on ka juba märgist omavad ettevõtted, kes soovivad end täiendada. Praktilistest töötubadest saab osa võtta ainult füüsiliselt kohapeal. Salvestamistega ülekannet ei toimu.
Töötoad
Töötubades osalemiseks tuleb end registreerida. Igas töötoas on 30 kohta ning ühest asutusest saab töötoas osaleda 1-3 inimest. Osalemine on tasuta.
10. september kell 10–16.45 töötuba Viljandis, Schloss Fellin hotellis
Sihtgrupp: kõik märgisest huvitatud turismiettevõtted ja teadmisi täiendada soovivad märgise omanikud (nt uued kolleegid)
Töötuba viivad läbi Harri Moora ja Kertu Uiboleht (Green Key jätkusuutlikkuse eksperdid, SEI Tallinn).
Päevakava:
9.45-10.00 saabumine ja tervituskohv
10.00-10.30 sissejuhatus ja tutvumine
10.30-11-15 turismiettevõtte keskkonnaaspektid ja –mõjud Green Key kriteeriumide põhjal (keskkonnajuhtimine + peamised valdkonnad, olenevalt sihtrühmast), sh küsimused ja vastused osalejatelt
11.15.-11.30 energiapaus
11.30-12.30 turismiettevõtte keskkonnaaspektid ja –mõjud Green Key kriteeriumide põhjal (keskkonnajuhtimine + peamised valdkonnad, olenevalt sihtrühmast), sh küsimused ja vastused osalejatelt (jätkub)
12.30-13-30 lõunapaus
13.30-14-45 praktiline harjutus koos ringkäiguga Schloss Fellin hotellis:
- tutvumine hotelli keskkonnategevustega (sh numbritoad, spaas, jäätmekorraldus avalikel aladel (vastuvõtus, koridorides jne), restoran, puhastusvahendid jne)
14.45-15.00 energiapaus
15.00-15.45 praktiline harjutus jätkub:
- arutelu gruppides tuvastatud heade praktikate ja puudujääkide üle
- grupitöö tulemuste esitlemine
15.45-16.00 Ettekanne: Viljandimaa turismi kestlikkus
Ettekanne keskendub eelkõige Viljandimaa kestliku turismi suundumustele (sõltuvalt osalejatest võib ka laiemalt Kesk-Eesti). DMO esindaja toob välja, kuidas kohalikud turismiettevõtted saavad sihtkoha kestlikkuse eesmärkide saavutamisse panustada ning millist koostööd ja tuge Kesk-Eesti DMO pakub ettevõtetele (sh Green Key märgisega ettevõtetele).
Esineja: Kesk-Eesti DMO juht Külli Eller
16.00-16-30 kohvik Fellini Green Key kogemuslugu – Kohvik Fellini abikokk Mari Škerin
16.30-16.45 edasised sammud, sh taotlusprotsess, kommunikatsioonikanalid jne

Pildi autor: Silver Gutmann
2. oktoober kell 10–16.45 töötuba Pärnus, Rannahotellis
Sihtgrupp: kõik märgisest huvitatud turismiettevõtted ja teadmisi täiendada soovivad märgise omanikud (nt uued kolleegid)
Töötuba viivad läbi Evelin Piirsalu ja Ingrid Varov (Green Key jätkusuutlikkuse eksperdid, SEI Tallinn).
Päevakava:
9.45-10.00 saabumine ja tervituskohv
10.00-10.30 sissejuhatus ja tutvumine
10.30-11-15 turismiettevõtte keskkonnaaspektid ja –mõjud Green Key kriteeriumide põhjal (keskkonnajuhtimine + peamised valdkonnad, olenevalt sihtrühmast), sh küsimused ja vastused osalejatelt
11.15.-11.30 energiapaus
11.30-12.30 turismiettevõtte keskkonnaaspektid ja –mõjud Green Key kriteeriumide põhjal (keskkonnajuhtimine + peamised valdkonnad, olenevalt sihtrühmast), sh küsimused ja vastused osalejatelt (jätkub)
12.30-13-30 lõunapaus
13.30-14-45 praktiline harjutus koos ringkäiguga Rannahotellis:
- 15-minutiline ettekanne tutvustamaks Rannahotelli hotelli- või tegevjuhi poolt
- tutvumine hotelli keskkonnategevustega (sh numbritoad, spaas, jäätmekorraldus avalikel aladel (vastuvõtus, koridorides jne), restoran, puhastusvahendid jne) 14.45-15.00 energiapaus
15.00-15.45 praktiline harjutus jätkub:
- arutelu gruppides tuvastatud heade praktikate ja puudujääkide üle
- grupitöö tulemuste esitlemine
15.45-16.30 Ettekanne „Koostöö kogukonnaga kui kestliku turismi alus”
Ettekanne keskendub koostöövõimalustele Pärnumaa kogukondade ning kohalike toidu- ja joogitootjatega, tuues esile, kuidas turismiettevõtted saavad luua tähenduslikke koostöösuhteid. Jagatakse praktilisi näiteid ja toimivaid lähenemisi, mis aitavad Green Key kriteeriume täita sisukalt ja vastastikku kasulikul viisil.
Esinejad: Pärnumaa Arenduskeskuse toidu- ja kogukonnaKOBARA eksperdid Merle Einola ja Karoliine Aus
16.30-16.45 edasised sammud, sh taotlusprotsess, kommunikatsioonikanalid jne

Pildi autor: Viktor Tund
30. oktoober kell 10–16.40 töötuba Tallinnas, Hestia Hotel Europa
Sihtgrupp: kõik märgisest huvitatud turismiettevõtted ja teadmisi täiendada soovivad märgise omanikud (nt uued kolleegid).
Töötuba viivad läbi Evelin Piirsalu ja Ingrid Varov (Green Key jätkusuutlikkuse eksperdid, SEI Tallinn).

Pildi autor: Hestia Hotel Europa
9.45-10.00 saabumine ja tervituskohv
10.00-10.30 sissejuhatus ja tutvumine
10.30-11-15 turismiettevõtte keskkonnaaspektid ja –mõjud Green Key kriteeriumide põhjal (keskkonnajuhtimine + peamised valdkonnad, olenevalt sihtrühmast), sh küsimused ja vastused osalejatelt
11.15.-11.30 energiapaus
11.30-12.30 turismiettevõtte keskkonnaaspektid ja –mõjud GK kriteeriumide põhjal (keskkonnajuhtimine + peamised valdkonnad, olenevalt sihtrühmast), sh küsimused ja vastused osalejatelt (jätkub)
12.30-13-30 lõunapaus
13.30-14-45 praktiline harjutus koos ringkäiguga Hestia Hotel Europa hotellis:
- enne ringkäiku HHG jätkusuutlikkuse spetsialisti Anne Lampi lühiettekanne, kus ta räägib, kuidas HH Europa alustas Green Key märgise taotlemist, millised olid suuremad väljakutsed, milliseid muudatusi tuli teha ning kuidas kogu protsess ettevõtet mõjutas.
- tutvumine hotelli keskkonnategevustega (sh numbritoad, jäätmekorraldus avalikel aladel (vastuvõtus, koridorides jne), restoran, puhastusvahendid jne)
14.45-15.00 energiapaus
15.00-15.45 praktiline harjutus jätkub:
- arutelu gruppides tuvastatud heade praktikate ja puudujääkide üle
- grupitöö tulemuste esitlemine
15.45-16.30 Ettekanne „Tallinna ringmajanduse eesmärgid ja võimalused turismisektorile”
Väliseksperdid räägivad, kuidas turismiettevõtted saavad panustada Tallinna ringmajanduse (Tallinna ringmajanduse arengukava 2035) ja Tallinna jäätmekava (hetkel on uus jäätmekava 2027-2031 väljatöötamisel) eesmärkide täitmisse ning kuidas hakkavad need kavad mõjutama Tallinna turismiettevõtteid. Ettekandes jagatakse ka praktilisi kogemusi ringmajanduse põhimõtete rakendamisest, näiteks korduskasutatavate nõude kasutamisest üritustel ning avatakse jäätmekäitluse olulisemaid nõudeid.
Esinejad: Tallinna Strateegiakeskuse ringmajanduse juhtiv spetsialist Liina Kanarbik ja/või Tallinna Strateegiakeskuse ringmajanduse ekspert Katarina Papp
16.30-16.45 edasised sammud, sh taotlusprotsess, kommunikatsioonikanalid jne

Pildi autor: Hestia Hotel Europa
Green Key on turismiettevõtetele mõeldud rahvusvaheline ökomärgis ja alates 1994. aastast on see juhtiv standard, millega tunnustatakse turismiettevõtte kestlikku tegutsemist. Tänaseks on märgisega liitunud ca 4500 ettevõtet 65 riigist üle maailma. 2001. aastast alates on olnud võimalik taotleda Green Key märgist ka Eestis tegutsevatel ettevõtetel. Märgise väljaandmist koordineerib Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus (EIS).
Green Key rahvusvaheliseks eestvedajaks on FEE ehk Foundation for Environmental Education. Green Key pakub turismiettevõtetele tegevusmudelit keskkonnahoiu ja kestliku mõtteviisi arendamiseks oma ettevõttes. Kõrge taseme keskkonnahoius tagavad tegevuste dokumenteerimine, erapooletu auditeerimine ja paikvaatlused. Tunnustuse saanud ettevõttel on õigus kasutada Green Key logo oma turunduskanalites.
Külastajatele annab Green Key märgis teadmise, et ettevõte on pühendunud keskkonnamõju vähendamisele. Green Key programm aitab kaasa ÜRO Säästva Arengu Eesmärkide 2015-2030 saavutamisele.
EISi partneriteks märgise väljaandmisega seotud teenuse elluviimisel on BDA Consulting OÜ ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus SA.

Viimati uuendatud
08.07.2025