Michelin Guide’i tseremoonia2024 Arvo Pärdi keskusesPildi autor: Rauno Liivand

Michelini restoranigiidi uus valik tulekul

Nimekiri selgub enne jaanipäeva

Piret Malv

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse kommunikatsioonispetsialist

Pildi autor: Visit Estonia

19. juunil avaldab maailmakuulus restoranigiid Michelin need Eesti restoranid, kes sel aastal giidi pääsevad. Seekord kuulutatakse nimekiri välja juba neljandat korda ning vahetult enne jaanipäeva selgub, millised Eesti restoranidest on Michelini hinnangul taseme säilitanud ja kas Eestisse tuleb Michelini tunnustusega restorane ja tärne juurde.

„Michelini restoranigiid toob Eestile kasu kahel tasandil – ühelt poolt aitab see restoranidel kasvatada käivet ja täita lauad ka madalhooajal, teisalt tõstab järjepidevalt maailmakaardil Eesti kui silmapaistva toidukultuuriga reisisihtkoha mainet,“ ütles Visit Estonia turismijuht Anneli Lepp.

Turismijuhi sõnul kirjutati ka läinud aastal tänu Michelinile Eestist rahvusvahelises meedias lugusid väljaannetes, mille lugejaskond ulatub miljonitesse: „Maailmakuulsad BBC ja Telegraph, National Geographic Food on vaid mõned näited, kus Eesti on tänu Michelini taseme väärsele toidule tähelepanu saanud ja reisihuvi tekitanud, sest maailmas on hulgaliselt inimesi, kellele reisi jooksul söömine pole mitte paratamatus, vaid eraldi motivatsioon sihtkoha valikul.“

EIS sõlmis lepingu Micheliniga 2022. aasta veebruaris. See riiklik leping on eelduseks Eesti Michelini tunnustusega restoranide väljakuulutamisele igal aastal. Kui algul pääses Eestist Michelini giidi kokku 31 restorani, siis praegu on neid 35. Tärnirestorane on Eestil kaks, NOA Chef’s Hall hoiab üht ja 180° kaht tärni. Tippude tipp Michelini süsteemis on kolm tärni. Samuti on Eestis koguni kolm jätkusuutliku toiduvalmistamise eest tunnustatud Green Star’i omanikku: restoran Kolm Sõsarat Valgamaal Lüllemäel, Soo Raplamaal Maidlas ja Fotografiska Tallinnas.

Vastavalt Michelini tööpõhimõtetele hoitakse giidi pääsenud restorane enne väljakuulutamise kuupäeva saladuses. Inspektorid testivad restorane aasta jooksul incognito tavaklientidena ja maksavad oma toidu eest ise.

19. juuni ennelõunal plaanib Michelin edastada Eesti ja rahvusvahelistesse kanalitesse teate, millised Eesti restoranid sel aastal Eesti restoranigiidi pääsesid. Samal õhtul toimub Niguliste muuseumis Visit Estonia korraldatud tunnustusüritus, kus on kohal kogu Eesti restoraniskeene tipp ja antakse üle uued Michelini tahvlid.

NOA restoran

Pildi autor: Mariann Liimal

Piret Malv

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse kommunikatsioonispetsialist