Setomaa
Kes meist ei teaks seto leelot? Kuid seto kultuuris on veel palju muudki, mida avastada.
Eesti piirialadel kohtuvad loovus, loodus ja traditsioon
Setomaa ei ole mingi erand.
Setod on harjunud justkui ristteel elama. Nende traditsioonilise elupiirkonna Lõuna-Eestis ja Petserimaal jagab praegu kaheks Eesti-Vene piir. See põhjustab setodele palju probleeme ning ohustab seto traditsioonilise kultuuri püsimajäämist.
Eesti ajaloolisel Setomaal elab ligikaudu 2000 ning mujal Eestis 15 000 – 20 000 setot. Tänapäeval elab suur osa setosid Tartus ja Tallinnas.
Allikas: Hans Markus Antson
Lisaks laulmisele on setod ka tantsurahvas
Seto tantsutraditsioonidest leiab palju kihistusi. Karguselaadseid vanemaid seto tantse osatakse ja tantsitakse tänapäeval märgatavalt vähem, sest need tunduvad võõrad ja seetõttu isegi rasked.
Kui näiteks sajandi eest suunas seto tantsutraditsioone kindel kombestik – kes, millal ja kuidas võis tantsida –, siis praeguseks on suur osa sellest kas kõrvale jäetud või unustatud. Nii suhtutaksegi seto tantsudesse palju vabamalt ja tänapäevasemalt: tantsu käsitletakse meelelahutusena.
Praegust aega silmas pidades saabki kõnelda peamiselt meelelahutuslikke ja lavalisi eesmärke teenivast seto tantsust. Tantsitakse pidudel ja tantsuüritustel, kuid ka suurematel rahvakogunemistel ning kultuuriüritustel. Setode jaoks on iseenesestmõistetav, et paljudel puhkudel areneb rõõmsast teineteise nägemisest laul ja laulust juba tantsuline meeleolu. Seda isegi siis, kui pillimeest läheduses pole, sest mõnda seto tantsu saab tantsida ka pillita.
Tähista Setomaal sealseid olulisi tähtpäevi
Setod on Seto kuningriigi päeva tähistanud 1994. aastast. Nagu igas õiges kuningriigis, on ka setodel oma kuningas, kes aga puhkab Petseri kloostri liivakoobastes. Päeva tipphetk ongi Setomaa ülemsootska, kuningas Peko maapealse asemiku valimine. See toimub maailma kõige demokraatlikumal viisil: inimesed seisavad oma valitud kandidaadi ette ritta. Setomaa ülemsootska on setode vaimne juht ja eestkõneleja.
Setomaal toimub ka arvukalt muusikafestivale, nagu Seto folk ja Treski muusika- ja inspiratsioonifestival. Traditsioonilisi seto maitseid saab proovida Setomaa kodukohvikute päeval, mis kannab nime Kostipäiv.
Seto kogukonnas on olulised ka usuga seotud pidustused. Näiteks on õigeusu kirikukalendris väga tähtis püha ülestõusmispüha. Kalendrierinevuse tõttu peetakse lihavõtteid Setomaal sageli hiljem kui läänelikus Eestis. Mitmes külas (nt Obinitsas) tähistatakse ülestõusmispühi kokkusaamisega munaloomka juures. Munaloomka on liivast liumägi, kus võidu peale mune veeretatakse. Jüripäeval aga käiakse kalmistul esivanemaid mälestamas ja seejärel kogunetakse külapeole.
Allikas: Priidu Saart
Avasta Setomaa kultuuripärandit
Seto Külävüü – Setomaa peamine turismimarsruut – lookleb lahtikeritud rahvariidevööna ühest Seto külast teise, juhatades sind kohtuma eriliste inimeste ja põnevate paikadega. See on justkui Setomaa selgroog või telg, mille külge kinnituvad siinsed külad, kirikud, kohvikud ja muuseumid.
Külävüü üks ots on Võõpsus, Setomaa põhjapoolses väravas, sirutub üle Värska ja Saatse Obinitsa ja Meremäele, teeb vahepeal sõlmekese naabrite – Tsiistrenuka võrokeste – juures ja lõpeb Luhamaa piiripunktis. Mõttelise joonena võiks kerida vööd edasi ajaloolise Setomaa südame, praegu Venemaa Föderatsiooni territooriumile jäävate aladeni.
Setomaa looduses on ka palju looduslikke pühapaiku. Samuti kohtab seal külakabeleid, mida nimetatakse tsässonateks.
Allikas: Priidu Saart
Seto süük
Seto köögi puhul võib esile tuua paastutoitude tähtsuse. Paastud olid pikad ja ranged ning nõnda on lihatoidud setode menüüs olnud tagasihoidlikul kohal. Olulisel kohal setode toidulaual on olnud seened. Palju on söödud kala, mida Setomaal on säilitatud kuivatatult.
Setomaal ringi liikudes tasub maitsta just Seto köögi toite. Suvel võiks laual olla suulliim: suvine külmsupp aiaviljadest, leemeks hapukoore, vee ja kurgimarinaadi segu. Talvisel ajal maitseb hästi igasugune ahjupuder (paks pudõr, ahopudõr). Väga maitsev on tindiruug: tõhus supp, milles on muu hulgas nii kuivatatud tindikala kui ka suitsuliha. Proovida võiks seenetoite, näiteks tatiruuga – kuivatatud seentest tehtud suppi. Ning kindlasti ei tohiks Setomaalt lahkuda maitsmata sõira, millest on kujunenud tänapäeva Seto köögi tunnustoit.
Allikas: Priidu Saart
Leia inspiratsiooni
Viimati uuendatud
14.07.2024