public.homepage.logo
Sõbrad kalastavad sügisel paadiga Pärnu lahelAllikas: Susann Kõomägi

Kalapüük Eestis – kus, millal ja kuidas seda teha?

Eestimaa on tuntud oma kaunite veekogude poolest, mis pakuvad suurepäraseid võimalusi röövkalade püügiks.

Pole oluline, kas oled kogenud kalamees või alles alustad – Eestimaa veekogud pakuvad häid kalastusvõimalusi kõigile.

Peamised kalad, keda Eesti veekogudest püütakse, on haug, ahven, angerjas, jõe-, meri- ja vikerforell, lõhe, lest, latikas ja luts

Kalapüük võib olla väga lõõgastav kogemus, kuid selleks, et kõik sujuks, on vaja ettevalmistusi teha. Ülioluline on õigesti valitud riietus ja jalanõud – kerged kangad, mis aitavad higi imada ja hoiavad sind jahedana, on ideaalne valik. Raskeid materjale, mis võivad soojust kinni pidada, on parem vältida. Päikeselise ja kuuma ilmaga on vaja ka sobivat varjualust – selle võid kas ise kaasa võtta või leida looduses mõne koha, mis peavarju pakub. Kuna kalal käimine nõuab aega, on väga oluline ka istumiskoht – selle jaoks on müügil kalapüügitoolid.

Lisaks tasub enne õngitsema minekut üle kontrollida, ega parasjagu pole püügikeeluaeg. Kõik kalapüügipiirangud on ära toodud ka kaardil.

Kuna Eestis on palju kohti, kus kala püüda, leiad kindlasti mõne sobiva veekogu ka enda kodu lähedalt. Kõik veekogud, kus kalastada saab, on ära toodud kalaportaali veebilehel.

Olenevalt sellest, kui suur kalastaja sa oled, võid püüda kas ilma loata või kehtiva loaga.

Igameheõiguse alusel on kalastajatel lubatud püüda ühe lihtkäsiõngega, mis koosneb ridvast, millel on kuni 1,5 ridva pikkune õngenöör ja üheharuline konks, lisaks võib see olla varustatud raskuse ja ujukiga. 

Harrastuspüügiõigust vajad, kui soovid püüda käsiõngega, spinninguga, vedeliga, sikutiga, lendõngega, põhjaõngega (tonka, krunda), unnaga, räimeõngega, rohkem kui ühe käsiõngega ning vee all harpuunipüssi ja kuni viieharulise harpuuniga.

Kalastuskaarti vajad, kui soovid püüda nakkevõrguga, õngejadaga, liiviga, kuuritsaga, vähinataga, vähimõrraga ning kadiskaga. Samuti läheb kalastuskaarti tarvis, kui soovid kalastada Matsalu rahvuspargis, Silma ja Endla looduskaitsealal ning teatud lõhelistel jõgedel.

Pea meeles, et kalastuskaardi alusel toimunud püügi kohta on kohustuslik esitada püügiaruanne, ja seda isegi siis, kui sa püügil ei käinud või püügi käigus saaki ei saanud.

Püügiõiguse saad osta veebist.

Põnevad tegevused kalastusfännidele

Soovitused talvise kalapüügi entusiastidele

Kala suitsutamine

Pärast kalapüüki on aeg mõelda, mida saagiga peale hakata. Üks populaarne valik on kala suitsutamine.

Külma või kuuma suitsuga suitsutamine levis laiemalt 20. sajandil. Suitsutada võib igasugust kala, aga kõige hinnatumad on suitsutatud räim, tursk, lõhe, lest, rääbis ja latikas.

Kala maitse sõltub küttepuu liigist, sageli suitsutatakse tooreste lepapuude või männikäbidega.

Üldiselt räägitakse kolmest suitsutamisviisist: külmsuits, kuumsuits ja soesuits.

Külmsuitsu puhul jääb suitsu temperatuur 18–40 °C vahemikku ja suitsutusaeg on väga pikk: 12 tundi kuni 7–8 tööpäeva. 

Kuumsuitsu puhul on temperatuur 80–140 °C ja suitsutusaeg 20 minutit kuni poolteist tundi.

Soesuitsu puhul on temperatuur 50–90 °C ja suitsutusaeg 1–6 tundi.

Mees suitsutab värskelt püütud kala

Allikas: Priidu Saart

Kuidas teha maitsvat kalarooga?

Kui soovid, et su kalaroad maitseksid võimalikult hästi, siis järgi neid kolme Kalastusportaali kodulehel toodud nippi.

  • Külmutatud kala peab sulatama külmas soolvees, võttes ühe liitri vee kohta ühe teelusika soola. Niimoodi sulatades on mineraalainete kadu kalas kõige väiksem. Kalafileed tuleks aga sulatada õhu käes.
  • Selleks, et kala praadimisel ei laguneks, tuleks 15 minutit enne praadimist kalale soola peale raputada.
  • Pärast avamist tuleks pooleldi allesjäänud kalakonserv tõsta konservikarbist kas portselan- või klaasnõusse. Ka ei tohiks kala säilitada avatud konservikarbis külmkappi panduna. Põhjuseks on õhu käes toimuvad reaktsioonid, mis mürgitab karbis olevat kala ning selle kaudu ka sööja tervist.

Kui soovid pärast kokkamist ebameeldivast kalalõhnast vabaneda, siis piserda kala üle sidrunihappega või vees lahjendatud äädikaga.

Suitsukala koos musta leiva ja tomatisalatiga

Allikas: Priidu Saart

Loe rohkem

Eesti kaart