
Tippjuht konkursi võidust: tulemus tekitas ainult positiivseid emotsioone
2024. aasta turismiedendaja oli OKO Restoranid
Eesti pikima ajalooga ettevõtluskonkurss „Ettevõtluse auhind“ tähistab sel aastal 30. sünnipäeva. Konkursi eelmise aasta võitjad leiavad, et osalemine aitab firmat teise pilguga vaadata, arendada ja ka tuntust kasvatada.
Mulluse “Aasta turismiedendaja“, OKO Restoranid, üks omanik ja tippkokk Tõnis Siigur selgitab, et võimatu on võtta välja statistikat, mis näitaks, milline on olnud aasta turismiedendajaks saamise mõju nende restoranidele. Samas leiab ta, et igasugune tähelepanu ja meediakajastus tuletab neid uuesti ja uuesti rahvale meelde. „Suurim mõju on meile kui ettevõtjatele ja juhtidele. See annab meile veelkord kinnitust, et teeme õiget asja.”
See õige asi on tunnustatud restoranid Tallinnas ja Tartus ning värskelt esimene välismaal tegevust alustanud toidukoht ehk TAR Helsingis. Juulis avavad uue restorani ka Tallinnas, Rotermanni kvartali serval asuvas Golden Gate’i ärihoones.
Gurmaanide lemmik hoiab taset
Suurimaks saavutuseks loevad ettevõtte rajajad seda, et neil on juba viis restorani ära nimetatud Michelini giidis. Neist NOA Chef’s Hall on üks kahest siinsest tärnirestoranist, NOA ja Tuljak Bib Gourmand tunnustusega restoranid ning Paju Villa ja värskelt TOKO Michelini soovitusega.
Veel hindas rahvusvaheline restoranigiid Falstaff OKO restorane kokku 14 kahvli vääriliseks. Maksimaalse neli kahvlit saavutas Noa Chef’s Hall, mis säilitas ka koha maailma tuhande parima restorani seas hinnatud nimekirjas LaListe. Uus kuum nimekiri TheBestChefAwards aga hindas nende peakokad Tõnis Siiguri ja Roman Sidorovi maailma parimate hulka.
Siigur konkursist: kõigile ei anta seda võimalust
Siigur on veendunud, et igasugune pai tegemine on alati teretulnud ja seda mitte ainult ettevõtjate vaates, vaid mis iganes valdkonnas. Talle meenub möödunud aastast see, et konkursile kandideerimise protsess oli lihtne – nad pidid esitama korraldajatele andmeid enda kohta, aga seda saatis teadmine, et konkursist osa võtmine on nende jaoks oluline.
„Kõikidele ei anta seda võimalust. Eriti kui vaadata seda perioodi, mille eest auhind anti, siis kes selle veel oleks pidanud saama kui mitte meie,” ütleb Siigur lõbusalt. Ta on nõus, et turismiedendajana on nad teinud ära palju. „Kõik muud maailma probleemid, mis inimesi Eestist ehk eemale hoiavad, saavad veidi leevendust meiesuguste turistide meelitajate pärast. Me üritame väliskülaliste siia toomist tagant tõugata,” sõnab Siigur.
OKO Restoranide omanik ja juht usub, et nad kandideerivad konkursil ka sel aastal. „Ma ei näe põhjust, miks mitte osaleda.”
Eriti arvestades, et nad ei ole kuidagi loorberitele puhkama jäänud. Otse vastupidi. Pärnus tuli küll POKO-nimeline koht sulgeda, kuid suuresti pani seda otsust tegema kahe uue koha avamine Helsingis ja Tallinnas. „Sel aastal aitab kah!” ütleb Siigur ning lisab, et kahe uue koha tulekuga nende käive 2025. aastal kindlasti kasvab. Samas on selgelt tunda survet kulude poolelt, kus kasvanud on nii maksud, tööjõukulud kui tooraine.
Konkurss aitab ettevõtet arendada
Möödunud aastal „Aasta pereettevõtte“ tiitli pälvinud Põhja-Euroopa suurim poorbetoontoodete valmistaja Bauroc tegevjuht Ivar Sikk selgitas, et aasta pereettevõtte tiitel ja koht aasta kestlikkuse edendaja kategooria esikolmikus andis kinnitust, et Bauroc on õigel teel.
”Tulemus tekitas ainult positiivseid emotsioone, mida jagasime kogu Bauroc grupi personaliga nii Eestis kui välisriikides. Selline tunnustus tõstab ettevõtte tuntust ja mainet nii klientide, koostööpartnerite kui oma töötajate silmis,” leiab ettevõtte juht.
Sikk usub, et sellised konkursid on vajalikud, kuna juba osalemise otsus ja ankeedi täitmine võib anda uusi mõtteid, kuidas ettevõtet edasi arendada. Ühtlasi annab see tema meelest võimaluse tulla välja oma spetsiifilisest keskkonnast ja näha laiemat pilti Eesti ettevõtlusmaastikul tervikuna.
Ettevõte laienes taas
Käesoleva aasta esimene pool on Baurocile kulgenud tempokalt eelkõige ettevõtte laienemise tõttu. Aprillis viidi lõpule ASi Framm presstoodete äritegevuse omandamistehing. Betoonist presstoodete valmistamine on ettevõttele senisele äritegevusele lähedane, kuid siiski uudne turusegment.
„Loodame, et majanduse pöördumine kasvu suunas nii Eestis kui Euroopas tervikuna ning euribori langus, mis peaks turgutama laenunõudlust, on jõudmas lähiajal ehitussektorisse ja see omakorda aitaks kaasa ehitusmaterjalide tootmise mahtude kasvule,“ vaatab Sikk tulevikku. „Oleme mõõdukalt optimistlikud.“
Küsimusele, kas Bauroc plaanib ka sel aastal konkursil osaleda, ütleb Sikk esmalt, et praegu ei ole nad otsust teinud, kuna konkursi osalemiseks oleks vaja uudsuse momenti. „Eelmise eduka aasta järgeselt tundub, et peaks pausi tegema.” Nii jätaks nad ukse lahti teistele tublidele tegijatele.
TASUB TEADA
„Ettevõtluse auhind“ on Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse ning Eesti Tööandjate Keskliidu poolt korraldatav Eesti pikima ajalooga ettevõtluskonkurss.
Kandideerimine ettevõtluskonkursile on avatud 6. juulini. Selle aasta parim ettevõte selgub 1. novembril.
Vaata lähemalt kategooriaid ja võimalusi ettevõtete esile tõstmiseks aadressil ettevotluseauhind.eis.ee
Konkurssi „Ettevõtluse auhind“ kaasrahastab Euroopa Liit.
Viimati uuendatud
30.06.2025