
Eesti joogikultuuris on meisterlikult kombineeritud uudne ja traditsiooniline
Eesti üllatab mitmekesiste ja üllatavate maitsetega ka joogimaailmas
Eesti joogimaastik on hiljuti läbinud käsitööjookide revolutsiooni, mis on meie valikut rikastanud kõikide jookide kategooriates.
Alguse tegid lahti käsitööõlled, millele järgnesid siidrid, veinid, alkoholivabad joogid ning destilleerijad. Kõik need on rikastanud Eesti jookide valikut uute tehnoloogiatega või oma vaatenurgaga.
Järgnevalt toon välja mõned kohad ja joogid, mis on silma jäänud festivalilt Maitsev Eesti ja konkursilt Parimad Eesti Joogid ning mida tasub otsida poeriiulitelt või küsida hea valikuga toidukohas. Kindlasti on mõnda neist võimalik mekkida ka toidufestivalidel.

Eestis valmistatakse muu hulgas maitsvaid käsitöölimonaade
Alkoholivabad joogid
Eestis on mitmeid limonaadide ja karastusjookide valmistajaid, kes on panustanud Eestis leiduva tooraine väärindamisse või tulnud välja mõne uuendusliku retseptiga.
Eestimaistest toorainetest on eriti au sees õun, mida leidub meil külluses ning mis on lihtne ja kättesaadav tooraine, kuid siiski meile nii omane ning millel on aastasadade jooksul tekkinud ainult Eestile omane sordivalik. Viimastel aastatel on väga populaarsed veel rabarber, astelpaju ja ebaküdoonia. Üsna levinud on kombineerida aia-, põllu- ja metsasaadusi ning eri puuvilju, marju, köögivilju ja maitsetaimi.
Öun Drinks on Saaremaalt pärit limonaadide ja alkoholivabade jookide tootja. Nende eripära on, et peamise toorainena kasutatakse naturaalset maheõunamahla, kuhu lisatakse eri maitseid ning joogid kannavad mahemärgistust.
Väga põnevad maitsed on kombineeritud Öuna vahujookides, kust leiab näiteks kuusevõrse, röstitud vahtrapuidutõmmise või kadakamarjade maitset.
Minu isiklikud soovitused on proovida sinikuslapuu-tüümiani ja rabarberi-kuuse vahujooki.
Vinkymon on peretalu, kus peale küüslaugu kasvatamise tegeletakse põhjamaise sidruni ehk ebaküdoonia kasvatusega ja väärindamisega. Sellest johtuvalt on nende jookide valikus aukohal just see õunviljaline taim.
Minu eelistus on ebaküdoonia-pihlaka limonaad, kus ebaküdoonia mahlakale happele lisab maitseid pihlaka delikaatne mõrudus. Väga heal tasemel on ka Vinkymoni jääteed, kus suhkrut mõõdukalt, kuid maitseid palju.
Vinkymoni viimaste aastate auhinnatud tooted on ebaküdoonia-melissi roheline jäätee ja must jäätee ebaküdooniaga.
Ingel valmistab limonaade uuendusliku tehnoloogiaga, kus meeldivalt pehme süsihappegaas saadakse piimhappebakterite fermenteerimisel. Maitsete poolelt leiab Eestile tuttavad jõhvika- vaarika-ploomilimonaadid, kuid valikus on ka eksootilisem ananassi ja sidrunheinaga valmistatud limonaad.
Lisaks limonaadidele leiab nende valikust Limpanja vahujoogi ja Mixturi tooniku. Minu isiklik lemmik on nende vaarikalimonaad.

Eesti alkoholivabade käsitööjookide valik on lai
Kombucha'd ehk teeseenejoogid on meile juba mõnda aega tuttavad olnud, kuid nüüd pakuvad seda ka mitmed joogimeistrid. Konkursil Parimad Eesti Joogid on esile tõusnud Karu Kombucha – pisike pruulikoda Mulgimaalt, kellel valikus leidub nii klassikalisi kui eksootilisemaid maitseid.
Mina soovitan proovida greibi-leedriõie või mündimaitselist kombucha't ning eksootilisemat ja käsitööõllehõngulist mango kombucha't Citra humalaga.
Raw Edge on karastusjookide valmistaja, mis on välja kasvanud TalTechi harust, kus kohtuvad karastusjook ja teadus. Tulemuseks on Tartu ülikooli patenteeritud piimhappebakteriga fermenteeritud limonaad. Julgelt kombineerivad nad eksootilisemaid vilju, nagu mango, ananass ja draakonivili, meile omaste porgandi, musta sõstra või ka näiteks peediga. Minu lemmikud on mango-porgandi jook ja mustsõstra, peedi ja porgandi jook.
Täiesti uudne ja teistlaadi alkoholivaba jook, mida nimetaks isegi funktsionaalseks joogiks, pärineb hoopis seenefarmist Shroomwell, mis vallutab maailma oma innovaatilise lähenemisega. Seenejoogi on nad valmis teinud lõvilaka-nimelise seenega, mis soodustab ajutööd. Ka joogi nimi on vastav: Shroomwell Focus State. Lisaks lõvilakale sisaldab see õunamahla, mett ja ingverit. Maitse poolest on jook magus-vürtsikas ning samas värskendav. Muide, see jook võitis 2024. aastal parima Eesti joogi kategoorias kuldmedali.

Pildi autor: Peter Paxx
Omamoodi maamärgi on joogimaastikule jätnud Crafter's Gini loojad, kes jätkusuutliku joogivalmistamise näitena kasutavad täielikult ära oma kadakamarjad – marjade kasutus jätkub ka peale džinni maitsestamise protsessi. Nimelt lähevad need Andre Farmi kadakajuustu sisse või pruulitakse nendega Re-crafted Crafter's Junibeeri (Saaremaa koduõlut meenutava rüübe) või valmistatakse neist sarnase maitseprofiiliga alkoholivaba jook. Mina soovitangi proovida alkoholivaba Re-crafted Crafter's Junibeeri.
Väga vahvaid karastusjooke valmistavad ka meie veini- ja siidrivalmistajad ning pruulikojad. Üsna tihti leiavad nende juures rakendust samad kodumaised toorained, millest nad ka veini, siidrit või õlut valmistavad. Vahel laseb veini- või pruulmeister jällegi fantaasial lennata ning ei sea stiilile või toorainele piiranguid. Eesti oma puhta keskkonnaga pakub võimalusi ka mitmete mahlajookide valmistamiseks, mida joogimeistrid vahel eri vürtside või ürtidega tembivad. Viimaste aastate konkurssidelt on silma jäänud näiteks Habaja Viinavabriku ebaküdoonialimonaad (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld), Tori siidritalu mustika vurts (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld), Anderson’s Münt Kriimsilm (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld) ja Piesta vürtsikas õunajook (Parimad Eesti Joogid 2023 kuld).
Vaata oma silmaga, kuidas eestimaised joogid valmivad
Õlu
Eesti õllemaastikul domineerisid pikalt kaks suuremat pruulikoda, kuid viimase kümnendi jooksul on nende kõrvale tekkinud vägagi arvestatav käsitööõllede pruulijaskond.
Tänu nende eksperimenteerimistele on Eesti praegune õllevalik suurem kui kunagi varem. Lisaks rahvusvaheliselt tuntud õllestiilidele on meie pruulmeistrid altid katsetama ka õlledega, kuhu on lisatud kohalikku mekki. Õllestiilidest on praegu tõusutrendi nautimas erinevad sour ale'i stiilis õlled, mille kõrval tuleb jätkuvalt mahlakaid ja humalasi pruule. Müüginumbritelt on jätkuvalt kõige popimad klassikalised lager-õllestiilide esindajad. Meie väikepruulikodade üks suurimaid trumpe on jõulised ja pika arengupotentsiaaliga tumedad õllestiilid, nagu Imperial Stout ja Porter. Neil on üsna tugev fännklubi ka kaugemates maades.
Minule on konkursilt Parimad Eesti Joogid silma hakanud järgmised joogimeistrid ja maitseelamusi pakkunud joogid:
- Tuletorn Brewery Kirju Koer (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- A. Le Coq Imperial Stout
- Anderson´s Applehof Sour Ale
- Õllenaudi Inkognito Oaked Porter (Parimad Eesti Joogid 2023 kuld)
- Pühaste Pruulikoja „Saeculum Whisky BA“ Imperial Porter (Parimad Eesti Joogid 2023 kuld)
- Põhjala Pruulikoda „ Sun City“ Florida Weisse (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- Muddis Õllevabriku „Kanarbik“ Wee Heavy Ale (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
Külasta meie pruulikodasid
Vein
Veinid, siider ja mõdu kehastavad eestlaste järjepidevust ja jonnakust, sest kunagise puuvilja-marjaveinide kehva kuvandi muutmine on aeganõudev töö. Minu kraaps ja kummardus neile kõigile! Eriti veel neile, kes meie karmis kliimas veini tarbeks viinamarju kasvatavad.
Eesti vein on napilt ületanud sajandi piiri. Esimeseks veinitehaseks on ristitud Põltsamaa veinitehas aastast 1921, millele hiljem järgnesid teised, mis tekkisid valdavalt endiste kolhooside/sohvooside juurde, kus katsetati puuviljade ja marjade kasvatust suuremas mahus.
Peale ilmasõda hakkas nende veinide kvaliteeet varieeruma. Kui Eesti sai iseseisvaks ning nooblid väärisveinid Euroopast ja kaugemalt siia jõudsid, sulges enamik valmistajaid uksed või tegid nad allhankena baasveine teiste jookide valmistamiseks.
Uued tuuled selles valguses hakkasid puhuma 2010. aastate lõpus, kui esimesed käsitööõllede pruulijad olid tõestanud, et väiketootmise alustamine ei ole ilmvõimatu bürokraatlik kadalipp. Praegu valmistatakse Eestis veine ja vahuveine nii puuviljadest, marjadest kui ka aedviljadest ja umbrohust. Kõige levinum tooraine on õun, kuid popid on ka must sõstar, kirss, aroonia, rabarber, ebaküdoonia jne. Ent veini saab teha ka nõgestest, võililledest, porgandist jne. Nende kõrval leiab ka viinamarjadest valminud veine.
Kohalikest toidukohtadest tõstan esile Leed ja Loret, kus on parim kohalike veinide ja siidrite valik.
Mina soovitan proovida järgmisi veine:
- Allikukivi Veinimõisa Rohelisesõstra vahuvein (Parimad Eesti Joogid 2022 kuld)
- Valgejõe Veinivilla Kuldne Alõtšavein (Parimad Eesti Joogid 2023 pronks)
- Järiste Veinitalu puuvilja- ja marjavein Duende (Parimad Eesti Joogid 2023 kuld)
- Uue-Saaluse Veinitalu Saaluse karge ebaküdoonia-õunavein (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- Muhu Veinitalu Matiesen Dessert Sweet Rhubab 2022 (Parimad Eesti Joogid 2024 pronks)
- Tori Siidritalu jääsiider Jää/Ice (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)

Siider ja vahuveinid
Eesti valmistatud siidrid naudivad populaarsust nii kodumaal kui ka kaugemal. See on mõistetav, sest Eesti on rikas pärisomaste õunapuusortide poolest, mis siinses jahedas kliimas omandavad mahalaka happe ja parajalt suhkrut, olles hea siidri jaoks parim tooraine. Siidrimeistrid katsetavad aga õunte kõrval ka teisi puuvilju ja marju, et luua uusi maistekobinatsioone ning tuua vaheldust.
Suur osa Eesti kästiöösiidrist valmib traditsioonilise pudelis kääritamisega. Praegu leidub mitmeid üsna pika laagerdusajaga siidreid, mis näitavad selle kerge, kuid samas maitseka joogi arengupotentsiaali. Ning kõik see kehtib ka vahuveinide kohta.
Mina soovitan proovida järgmisi siidreid ja vahuveine:
- Tori Siidritalu 2018 Brut (Parimad Eesti Joogid 2021 hõbe)
- Jaanihanso Perry Brut Nature (Parimad Eesti Joogid 2021 hõbe)
- Vinkymoni Naturaalne ebaküdoonia siider (Parimad Eesti Joogid 2024 hõbe)
- Tori Siidritalu puuvilja-marja vahuvein Murakas (Parimad Eesti Joogid 2024 hõbe)

Pildi autor: Tatiana Metsala
Külasta Eesti siidrivabrikuid
Kanged joogid
Eestis on kangemate jookide valmistamisel pikk ajalugu meie idanaabri tõttu, kelle tollast pealinna Peterburi varustasid kangema kraamiga enamik meie mõisasid. Tipphetkel loeti Eestis kokku lausa 732 viinakööki/destilleerijat. Kui riik kangema kraami müügiõiguse monopoliseeris, siis number kahanes drastiliselt. Traditsioonide säilimisel oli üsna olulise rolliga sovetiaegne pidev kaupade defitsiit, sh alkoholi defitsiit, millest johtuvalt valmistati ise n-ö samakat. Nii säilisid kodudes kangema kraami valmistamise teadmised ja kogemused.
Laialt kättesaadavate n-ö riigiviinade ja napsude valmistamine oli Eestis 2000. aastate algul koondunud mõnede suuremate valmistajate kätte, keda oli kokku ainult ühe käe sõrmede jagu. Kuid aegamööda jõudis käsitööjookide valmistamise tuhin ka sellele joogiskeenele. Nüüdseks on meil vägagi rikkalik valik pea kõikides kangemate jookide kategooriates alates traditsioonilistest viinadest kuni handsa/samagoni napsudeni, ka meie džinnide valik võtab silme eest kirjuks.
Olulisel kohal on ka likööride ja napsude valmistamine, kus kodumaised marjad ja puuviljad saavad väge juurde. Nende kõrval on pead tõstmas rumm. Paistab, et napsumeistritel ideedest puudu ei tule.
Minu soovitused on proovida järgmisi tooteid:
- Liviko Hõbe Mild Vodka (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- OUK Distillery Hiiumaa Akvavit (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- Bogge Barrel Aged Rum (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- Peninuki liköör Elix 24 Seabuckthorn & Lemongrass (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- Junimperium Navy Strength Gin (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)
- TOHI Nordic Dry Gin Cloudberry Mist (Parimad Eesti Joogid 2024 kuld)

Pildi autor: Alina Birjuk
Soovid näha, kuidas kangeid napse valmistatakse?
Viimati uuendatud
17.06.2025