Lauatäis saarte maitseidPildi autor: Valmar Voolaid

Maitserännak mööda Eesti saari

Alates ajatutest traditsioonidest, nagu suitsukala ja rukkileib, kuni uute kulinaarsete elamusteni – iga suutäis jutustab loo Eesti saarte elust.

Rohesaarte DMO

Unustamatud maitsed loovad unustamatu puhkuse.

Siin, Eesti läänepoolsetel saartel, kulgeb elu merega ühes rütmis, mis muudab kohaliku toidukultuuri tõeliselt eripäraseks.

Saared kutsuvad nii uudishimulikke toiduarmastajaid kui ka ehtsa toidu sõpru aega maha võtma, hingama sisse mereõhku ja maitsma ainulaadseid roogi.

Tule näljasena – lahku inspireeritult!

Mida rännakult oodata?

  • Peamised vaatamisväärsused: Eesti suurimad saared – Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu – ning nende kohalik toit – ehe, kuid moodne; Kuressaare linnus, Kõpu tuletorn, festivalid, spaad ja muuseumid.
  • Pikkus: ligikaudu 360 km.
  • Kestus: ära kiirusta, sa oled saare ajas! Jää vähemalt kolmeks päevaks, sest saarte võlu peitub nende aeglases kulgemises. Anna endale aega, et lõõgastuda.
  • Kuidas siia saada ja ringi liikuda: tule saarele praami, bussi või lennukiga. Saaremaa ja Hiiumaa vahel on praamiühendus. Liigu saarel auto, bussi või jalgrattaga.
  • Hooaeg: aasta ringi, kuid juunist augustini on tegevust rohkem.
  • Soovituslikud alguspunktid: vali endale sobiv saar ja rända saarelt saarele!
  • Vaata kaarti: üksikasjalik teekond.
  • Keskkonnahoidliku reisimise vihjed: loodusega kooskõlas elamine on saartel traditsioon, mitte moeasi. Soovime, et meie saared jääksid puhtaks veel sajanditeks ja et iga külaline jätaks saare endast maha samasugusena, nagu ta selle eest leidis. Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu kuuluvad UNESCO programmi „Inimene ja biosfäär“.

Saaremaa – rikkalik toiduelamus

Saaremaal on toit midagi enamat kui kõhutäide. Toitu kujundab tuul, meri ja maa. See jutustab põlvest põlve edasi kantud lugusid. Viikingite pidusöömingust värskelt püütud kalani – siin einestamine on elamusterohke kogemus.

Esmalt suundu Tihemetsa Söögituppa, kus Tiina suitsuahi on kohalik legend. Siin on suitsukala pakutud juba üle 20 aasta ja paljud peavad seda maailma parimaks. Kevad algab kiluga, järgneb roheliste luudega tuulehaug, seejärel lest ja ahven ning kui meri lubab, siis suvel angerjas. Need on ehtsad Saaremaa mereannid, mis on valmistatud kannatlikkuse ja uhkusega.

Ühestki Saaremaa einest ei puudu joogipoolis ja Pihtla õlleköögist leiab just selle õige. Pihtla õlleköök, Eesti vanim käsitööõllede pruulikoda, on sünnikoduks saare legendaarseimale joogile, koduõllele. See tugev, pehme, ent maitseküllane pruul on sajandeid kuulunud saare elu juurde. Külasta suvel nende Mekituba, osale tuuril või õpi meistri käe all õlle pruulimist. Nuusuta humalat, maitse linnast ja näe, kuidas traditsioon elab edasi igas sõõmus.

Asva Viikingiküla kõrtsis pakutakse roogasid, mis viivad su ajas tagasi. Proovi auravat viikingite hautist, lossi õuel küpsenud mahlast suitsuliha ja kohalikke käsitööjooke, mis tabavad iidsete aegade vaimsust. Suvistel pidusöömapäevadel alustavad kokad tööd juba koidu ajal, mil hommikune udu veel maapinnal hõljub. Terve lammas maetakse hõõguvate kivide keskel maasse, kus see aeglaselt küpseb. Õhtuks on pidusöök valmis ja aroomid kutsuvad külalisi ligi nii kaugelt kui ka lähedalt.

Pole vahet, kas mekid kadakamarjasiirupit või ahjusooja suitsukala, Saaremaal viib iga suutäis su saarega ühte rütmi.

Saaremaa naine hoiab taldrikult, millel suitsukala

Pildi autor: Valmar Voolaid

Kuressaare – kulinaaria süda

Saaremaa näitab oma kõige peenemad maitseid just Kuressaares. Siin on igipõlised Eesti toidu traditsioonid lõimitud moodsatesse menüüdesse, kutsudes igat külastajat avastama saare kokakunsti.

Kunagine elegantne kuurortlinn oli tuntud pitsist päikesevarjudega jalutavate daamide, mere ääres mängivate orkestrite ja mõnusate jutuajamiste poolest. Külalised sõid peeneid roogasid, mis kajastasid piirkonna rikkust.

Ka tänapäeval juhatavad Kuressaare tänavad su ühest meeldivast kohvikust teise – alates kohalikust köögist inspireeritud degustatsioonimenüüdest kuni hubaste ja isikupäraste bistroodeni. Kuressaare kaheksa restorani on pärjatud prestiižse Falstaffi auhinnaga – tõestus kirglikkusest, oskustest ja loomingulisusest, mis iseloomustavad Kuressaare toidukultuuri.

Olenemata sellest, kas otsid mugavustoitu või midagi üllatavat, traditsioonilist või uuenduslikku, Kuressaare pakub sulle Saaremaa parimaid maitseid, amps ampsu haaval.

Kuressaare tänavapiknik toob kohalikud gurmaanid kokku

Pildi autor: Valmar Voolaid

Muhu – väike saar täis suuri maitseid

Muhu võib küll olla Saaremaast väiksem, kuid maitsete poolest on see niisama rikkalik. See võluv saar on uudishimulike toidunautlejate pelgupaik, sest kokad lisavad oma maalähedastesse roogadesse loomingulist elegantsi.

Selle kõige süda asub Liiva külas, Muhu elavas keskuses, mis on paradiis igaühele, kes armastab head toitu. Sageli on õhus tunda värskelt küpsetatud Muhu leiva lõhna – see on kohalik varandus, mis on saanud alguse kodusest küpsetamisest. Kui oled seda maitsnud, jääd seda alatiseks igatsema. Muhu pagarikojas tulevad pätsid otse ahjust ja ainuüksi lõhn juhatab sind saare tõenäoliselt kõige rõõmsama järjekorrani. See leib on ootamist väärt.

Lühikese sõidu kauguselt leiad teise põhjuse, miks saarele kauemaks jääda. Muhu Veinitalus teevad traditsioonid täiesti ootamatu pöörde. Avasta hoolega valmistatud kohalikud veinid, mida saab nautida terrassil või osta pudeliga suveniirina kaasa. Muhu Veinitalu on ka osa Eesti Veiniteest.

Väike saar pakub üllatusi igal nurgal – alates ahjusoojast leivast ja ranniku tänavatoidust kuni hea veini ja värskelt püütud kalani. Ükskõik, kas jääd päevaks või nädalaks, Muhu võidab su südame.

Piknik Üügu bluffil Muhu saarel

Pildi autor: Priidu Saart

Pildi autor: Rivo Veber

Hiiumaa – koht, kus meri pakub hingetoitu

Hiiumaa ei ole kõigest Eesti suuruselt teine saar, Hiiumaa on tunne. Metsiku, vaba ja loomingulisena on see koht, kus toit peegeldab maastikku: ausat, värsket ja kaunilt tasast. Siin pole meri kunagi kaugel, ja selle mõju on tunda igas roas. 
 
Alusta oma seiklust põhjarannikult Ungru restost. Restoran ühendab Hiiumaa traditsioonilised koostisained moodsate tehnikatega. Tulemus on lihtne elamuslik toit, millest õhkub saare vaimsust. 
 
Rustikaalse ja tõeliselt ehtsa elamuse jaoks külasta kauplus-kohvikut Kala ja Võrk, kus tunned, et oled astunud kaluri koju. Suitsukala, värske kalafilee ja mereteemalised vaatamisväärsused täidavad ruumi lugudega. 
 
Kui süda igatseb päikeseloojangu, surfamise ja pingevaba meeleolu järele, suundu restorani Kalana ÄÄR. See on Kalana jahisadama paadikuurist ümber ehitatud mereäärne koht, kus serveeritakse Vahemerest inspireeritud roogasid, kaaslasteks jääkülmad joogid ja muusika, mis kandub vaikselt õhtusse. 
 
Hiiumaa kagurannikul toob Orjaku sadama iiUmekk kokku kunsti, toidu ja looduse. Restoran on pühendunud hooajalistele toorainetele ja loomingulisele serveeringule, et pakkuda klientidele erakordset toiduelamust. Naudi merevaadet ja taldrikuid, mis on kui lõuendid.
 
Hiiumaa maitsed lähevad veelgi paremaks Hiiu Õlle Kojas, kus on pruulikoda, muuseum ja kõrts üheskoos. Endisest viljakuivatist on saanud kõrts ja muuseum, kus saab tutvuda saare pruulimistraditsioonide, käsitööõlle, suitsusnäkkide ja rikkaliku ajalooga. 
 
Hiiumaa ei toida ainult su kõhtu, vaid ka uudishimu. Siin kujundab maitseid meri, inimesed loovad lugusid ja iga roog on austus ehtsa toidu vastu.

Tutvu Eesti suurimate saarte, Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu maitsetega – toit, mis on enamat kui lihtsalt kõhutäide.

Iga saar pakub ainulaadset rännakut kohalikest maitsetest. Proovi legendaarseid õllesid, värskelt küpsetatud leiba, viikingite hautisi ja isegi kohalikke veine. Ükskõik, kas külastad Kuressaare auhinnatud restorane või naudid ranniku ääres piknikku – ole saartega ühes rütmis.

Eesti läänepoolsematel saartel saad elada hetkes ja maitsta traditsioone igas suutäies.

Kus Saaremaal, Muhus ja Hiiumaal süüa-juua?

Loe rohkem

Eesti kaart

Rohesaarte DMO