Millised toidud ei puudu eestlaste jõululaualt?
Verivorstid, kapsas ja sealiha on kohustuslikud igal jõululaual. Miks mitte proovida neid sel aastal aga ise valmistada?
Särisevad verivorstid, suus sulav sealiha ja hõrk hapukapsas koos keedukartulitega loovad alati tõeliselt sooja ja koduse meeleolu. Lisa juurde veel pohlamoos ja kõrvits ning ideaalne jõululaud ongi valmis!
Traditsiooniliselt ei puudu eestlaste jõululaualt ka rosolje ja soolased suupisted, nagu heeringas ja sült. Magusa poole pealt on alati olemas piparkoogid, mõnes peres ka jõululeib ja kamavaht. Jõulujoogiks on glögi või kodune kali.
Hooajalised maitsed
Kuigi tänapäeval saab kõik vajaliku kätte lähimast toidupoest, väärtustatakse taas aina enam ise kasvatatud või korjatud saagist hoidiste valmistamist. Nii on paljud suvel ja sügisel hoidisteks tehtud toidud osa meie jõululauast. Verivorstide kõrvale serveeritud pohlamoos tuletab meelde sügispäevi, mil sai metsast seda supertoitu ise korjatud.
Sügisel valmivad ka kõrvitsad, millest saab muu hulgas teha kõrvitsasalatit – imehea lisandus jõuluprae kõrvale. Ka seened, mis sügisel korjatud ja purki pandud, sobivad fantastiliselt jõululauale, rääkimata hapukurgist.
Ka restoranides on traditsioonilised toidud hinnas, kuid neid võidakse serveerida uuel moel – katsetamisrõõm on lõputu ja avastada võib palju imelisi kooslusi! Ning muidugi ei puudu maitsvad jõuluroad jõuluturgudelt.
Allikas: Kairi Tähe
Piparkook on jõuluaja lemmikmaius
Üks jõuluaja traditsioone on terve perega piparkookide küpsetamine. Pole midagi paremat, kui akna taga sajab laia lund ja toas hõljub piparkookide magus ja vürtsikas lõhn. Eriti lõbus on piparkookide kaunistamine eri värvi glasuuridega.
Piparkoogitainast on lihtne ise valmistada, kuid igal aastal lisandub ka poelettidele põnevaid maitsed. Oled sa näiteks proovinud apelsinimaitselisi või šokolaaditükkidega piparkooke?
Kindlasti tasub külastada ka näitust Piparkoogimaania, kus saab näha täiesti uskumatuid asju, mida piparkoogitainast valmistada saab.
Allikas: Kairi Tähe
Vanad jõuluaja traditsioonid
Vanasti usuti, et peres, kus ei valmistata jõuluroogasid, pole järgmisel aastal midagi head loota. Pidulaual pidi kindlasti olema õlu, sealiha (poolik seapea), jõululeib ja jõuluvorstid. Tavalised jõulutoidud olid veel pähklid, kapsas, keedetud oad, herned, naerid, kala ja või ka kollane kringel (magusapoolne palmiksai safraniga). Levinud joogiks oli jõhvikatest valmistatud mahl (morss).
Usuti, et jõululeib kogub enesesse erilise kaitsva ja tervendava jõu, mis kandub hiljem edasi selle sööjatele. Jõululeiba ei puututud, tihtipeale viidi see uuel aastal viljasalve ning jagati karjalaskepäeval loomadele ja inimestele.
Jõululeib, õlu ja liha pidid laual olema terve jõuluaja ja igaüks pidi saama niipalju süüa, kui tahtis. Jõuluööl tuli süüa 7, 9 või 12 korda, siis on inimesel uuel aastal jõudu, jaksu ja tervist, tema tööd õnnistatud ja tal pole leivapuudust. Söögikord ei tähendanud kere täisparkimist, piisas ka mõnest suutäiest. Kui mõni toidupala kukkus laua alla, ei tohtinud seda üles võtta.
Kui mõni toidupala kukkus jõulude ajal laua alla, ei tohtinud seda üles võtta
Jõuluüritused
Küpseta ise sealiha ja valmista verivorste ning piparkoogitainast
Kui tahad sel aastal jõulutoidud ise valmistada, saad ehk inspiratsiooni järgmistest retseptidest.
Sealiha hapukapsaga
Vaja läheb
1 kg sealiha
500 g hapukapsast
sool, pipar, sinep, küüslauk
Tegevuskäik
- Lõika sealiha viiludeks.
- Hõõru liha soola, pipra ja sinepiga, lase tund aega toatemperatuuril seista.
- Eelsoojenda ahi maksimumtemperatuurini.
- Pane tükeldatud kapsas ja mõned küüslauguküüned ahjuplaadile.
- Lisa soovi korral rosmariini ja/või tüümiani. Lisa nii palju vett, et see kapsalehed ära kataks.
- Aseta sealiha kapsa peale, nii et kamar jääks ülespoole.
- Kata fooliumiga ja aseta ahju.
- Vähenda kuumust 175 °C-ni.
- Lase lihal ahjus tund aega küpseda.
Verivorstid ei puudu üheltki jõululaualt
Verivorstid
Vaja läheb
675 g sealiha
1,25 kg odrakruupe või -tange (pestud)
200 g tükeldatud sibulat
Maitsestamiseks soola ja pipart, aedmajoraani, oreganot ja köömneid
1/2 l seaverd
Sea- või lambasooli
Tegevuskäik
- Pese odrakruubid või -tangud ja pane need 45 minutiks keema.
- Nõruta ja pane suurde kaussi.
- Lisa aedmajoraan ja köömned, sega läbi ja pane kõrvale.
- Lõika sealiha rusikasuurusteks tükkideks.
- Pane sealiha koos vähese veega kastrulisse ja kuumuta.
- Tõsta temperatuuri, et sealiha pruunistuks.
- Kui liha hakkab särisema, lisa sibul ja prae 30 minutit.
- Lisa sealiha ja sibul odrakruupidele, sega ja maitsesta.
- Lase segul jahtuda.
- Lisa veri ja sega aeglaselt, et vältida vahtu.
- Täida sooled lehtri abil verepudruga. Ära neid üle täida, kõige parem on jätta üks neljandik soolest tühjaks. Veendu, et mõlemas otsas on tühja ruumi.
- Seo otsad nööriga kinni.
- Pane vorstid 15–20 minutiks vette keema.
- Aseta vorsid kandikule, et need maha jahtuksid.
- Kui vorstid on jahtunud, pane nad rasvainega määritud ahjuplaadile ja küpseta 175 °C ahjus umbes tund aega, kuni vorstid on krõbedad ja läbiküpsenud.
Piparkookide küpsetamine on tore jõulutraditsioon
Piparkoogitaigen
Vaja läheb
250 g suhkrusiirupit (heledat või tumedat)
170 g suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu
2 tl söögisoodat
Tegevuskäik
- Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni.
- Tõsta pott tulelt ja sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
- Lisa kloppides ükshaaval munad.
- Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-või-munasegule.
- Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse.
- Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Jõulumenüüd pakkuvad kohvikud ja restoranid Harjumaal
Jõulumenüüd pakkuvad restoranid Ida-Virumaal
Jõulumenüüd pakkuvad restoranid Raplamaal, Läänemaal ja Rohesaartel
Jõulumenüüd pakkuvad kohvikud ja restoranid Kesk-Eestis (sh Mulgimaal)
Jõulumenüüd pakkuvad kohvikud ja restoranid Lõuna-Eestis
Loe rohkem
Viimati uuendatud
21.11.2024