MICHELINPildi autor: MICHELIN

2025. aasta MICHELINi restoranide giidi pääsenud Eesti söögikohad on teada!

43 parimatest parimat MICHELINi-väärilist restorani

2025. aasta MICHELINi restoranide giidi pääsenud Eesti söögikohad on teada! Kokku soovitab tänavune MICHELIN Guide Estonia 43 restorani, mille seas on üks kahe ja üks ühe tärniga restoran, seitse Bib Gourmand tunnustusega ning kolm rohelise tärniga restorani. 

„Hea meel on tervitada MICHELINi Eesti restoranide giidis tervelt üheksat uut restorani. Need söögikohad on ilmekaks näiteks Eesti toidumaastiku mitmekesisusest. Nendes restoranides ei pakuta pelgalt klassikaliste retseptide tänapäevaseid tõlgendusi, vaid väga erinevaid maitseelamusi - alates itaalia köögist kuni hiina ja jaapani köögini. Uma lisandumine Bib Gourmandi tunnustusega restoranide sekka näitab, et pealinnaski restoranis leiab hea hinna ja kvaliteediga söögikohti. Roheline tärn restoranile Hiis on aga kinnitus sellest, et teadlikkus jätkusuutlikust gastronoomiast on kasvanud,“ märkis MICHELINi restoranigiidide rahvusvaheline direktor Gwendal Poullennec.

Tärnid kahele restoranile

MICHELINi tärnid antakse silmapaistvat toiduelamust pakkuvatele restoranidele, võttes arvesse viit universaalset kriteeriumi: koostisosade kvaliteet, maitsete harmoonia, tehniline meisterlikkus, peakoka isikupära ja järjepidevus kvaliteedis. 

Restoran 180° by Matthias Diether pälvis taas kaks MICHELINi tärni. Restoranigiid kirjutab, et koht on nime saanud oma panoraamvaate järgi merele ning see asub kaunilt renoveeritud Noblessneri sadamalinnakus, mis jääb vaid kiviviske kaugusele UNESCO maailmapärandisse kuuluvast Tallinna vanalinnast. „MICHELINi inspektorid on sellest tipptasemel restoranist endiselt vaimustunud: teenindus toimib kui kellavärk ja keerulised, suurt oskuslikkust nõudvad road, võluvad külalisi mitte ainult oma maitsete, vaid ka pilkupüüdva välimusega,“ kirjutab giid.

Erakordne on restoranigiidi kriitikute meelest ka Tõnis Siiguri juhitav NOA Chef's Hall, mis säilitas oma ühe MICHELINi tärni staatuse. „Siin kogesid MICHELIN giidi inspektorid taaskord loomingulist, julgelt maitsestatud toitu, mille juures kokad pööravad erilist tähelepanu detailidele. Õhtu algab aperitiiviga romantilises lounge'is, kust avaneb vaade Tallinna lahele. Südamlik teenindus rikastab külastuselamust veelgi,“ märgitakse giidis.

Restoran 180° by Matthias Diether

Pildi autor: Laimipress (@laimipress)

Bib Gourmand tunnustus seitsmele restoranile

Bib Gourmand on nime saanud MICHELINi mehikese järgi, kelle ametlik nimi on Bibendum. Selle tunnustusega tõstab MICHELIN esile hea hinnaga kvaliteetset toitu pakkuvaid restorane. 

Aasta 2025 tõi giidi ühe uue Bib Gourmand tähisega Eesti toidukoha – Tallinnas tegutseva UMA restorani. Giid toob välja, et UMA ja Lore Bistroo kuuluvad samadele omanikele ning kuna söögikohad asuvad kõrvuti, võib külastaja vabalt jalutada kahe restorani ja nende kokteilibaaride vahet, ilma et peaks hoonest väljuma. 

„Omaaegses laohoones paikneva UMA restorani terrassilt avaneb kaunis vaade jahisadamale ning söögisaalist kostub siia elav sumin, eriti just nädalavahetustel. Restorani nimi on akronüüm sõnadest „Unorthodox Modern Asian“ ja moodsat orienti siit ka leiab. Heade hindadega menüüs on nii väiksemaid kui suuremaid portsjoneid,  mis kõik on mõeldud jagamiseks. Toidud tuuakse lauda kandikuid meenutavatel alustel,“ ütleb MICHELIN Guide Estonia 2025. 

UMA ühineb kuue eelmisel aastal Bib Gourmand auhinnaga pärjatud restoraniga, kes kõik säilitavad oma tunnustuse. Neist ainsana asub väljaspool Tallinna Fellin, mille koduks on Viljandi linn. Fellinit kirjeldab restoranigiid sooja ja külalislahke kohvik-bistroona, mis pakub koduseid euroopalikke toite. Härg on giidi sõnul „lõbus päevaringselt avatud brasserii, kus muist toite valmib söegrillil. „Sadamaäärse uudse Lore bistroo toiduvalik on inspireeritud omaniku reisidest. Kui piltpostkaardilikus puumajas tegutsev restoran Mantel ja Korsten pakub vahemere köögist inspireeritud roogi, siis restoran NOA kostitab hooajaliste, trenditeadlike roogade ja merevaadetega. Restoran Tuljaku märksõnadeks on retrohõnguline välimus ning loominguline lähenemine balti toidukultuurile,“ vahendab restoranigiid inspektorite arvamusi.

Restoran Tuljak

Pildi autor: Näljane Nelik

Põhivalikusse lisandus kaheksa uut restorani

Gastronoomiamaailmas on juba ainuüksi pääsemine MICHELIN restoranigiidi põhivalikussegi kvaliteedimärk. Sel aastal sai Eestist põhinimistusse 34 restorani, uustulnukaid on nende seas kaheksa: 

„Restoran HOOV kasutab klassikalisi retsepte, milles kohalikud maitsed põimuvad rahvusvahelistega. See lisab toitudele eklektilisi kombinatsioone ja julgeid tekstuurikontraste. Restoran Koyo jaapanlasest peakokk väljendab oma armastust kodumaise köögi vastu läbi omakase-menüü, mille tipuks on kahtlemata sushi. Bistroo Morel pakub lühikest, kuid ahvatlevat menüüd uudsetel koostisainetel põhinevate roogadega, mis on tervislikud ja viivad keele alla. Osteria il Cru trumbiks on itaaliapärane toiduvalik. Tuttavad ja armastatud maitsed, aga isikupäraste nüanssidega. Hotelli Burman restorani Shang Shi nimi tähendab tõlkes „kuninglikku pidusöömingut“, kostitab luksuslikud koostisosad esile Kantoni köögi luksuslike maitsetega, võimaldades lisada Pekingi pardile isegi kaaviari! Võivõi Tuli Resto on midagi täiesti teistsugust - osaliselt restoran, osaliselt raamatu- ja lillepood. Võivõi menüüd iseloomustavad julged maitsed ja elusal tulel küpsetatud road. Tartus asuv TOKO pakub kompaktset rahvusvahelisi trende esindavat menüüd ja imelisi katusevaateid Emajõele,“ kirjutab restoranigiid.  

Uute MICHELINi soovitusega restoranide loetelus on ka Harjumaal Manniva külas asuv restoran Hiis, mis pälvis ühtlasi ka MICHELINi rohelise tärni tunnustuse. 

MICHELINi soovitusega restoranid on tänavu: Tallinnas restoranid 38, AME, Art Priori, Barbarea, Fotografiska, Gianni, HOOV, Horisont, Koyo, Lee, Mon Repos, Moon, Morel Bistroo, Ostaeria il Cru, Paju Villa, Pull, Puri, R14, RADIO, Rado, Shang Shi, Tchaikovsky ja Võivõi; mujal Eestis Manniva külas Hiis, Kloogarannas Lahepere Villa, Võsul Mere 38, Maidlas SOO, Laulasmaal Wicca, Pädastes Alexander, Lüllemäel Kolm Sõsarat, Haapsalus Rado Haapsalu ning Tartus Hõlm, Joyce ja TOKO.

Restoran Cru

Pildi autor: Marek Metslaid

Rohelise tärniga restorane on nüüd seitse

MICHELINi roheline tärn väärtustab restorane, kus kulinaarne tippkvaliteet käib käsikäes kestlikkusega. Need on söögikohad, mis on inspiratsiooniks ja eeskujuks nii gurmaanidele kui ka tervele toitlustussektorile.

Nagu öeldud, pälvis tänavu rohelise tärni restoran Hiis, mille peakokk on Daanius Aas, MICHELINi 2023. aasta noore peakoka auhinna võitja. „Ringmajanduse mõtteviis juhib Hiisis kõike: alates söögisaalist, mis on kaunistatud langenud puuokstega, kuni kohaliku pagari poolt „jääkidest“ valmistatud briošini. Esikohal on hooajalised kohalikud koostisained ühes oma aias kasvatatud ja metsast korjatud toorainega. Mängu tulevad ka liha- ja kalalõiked 15-käigulises menüüs, kus kasutatakse kindlate maitsete tabamiseks spetsiifilisi liha- ja kalalõiketehnikaid ning ammutatakse inspiratsiooni peakoka lapsepõlvemälestustest,“ kirjutab restoranigiid. 

Mullu rohelise tärni pärjatud restorane Fotografiska Tallinn ja Kolm Sõsarat tunnustatakse tänavugi. „Fotografiska juhindub „jätkusuutliku naudingu“ ideest, mille kohaselt läheb kogu köögis ja baaris tooraine õiest-juureni ning ninast[1]sabani käiku. Kolme Sõsara restoranis jätkavad kolm õde oma perekonna traditsioone hoides kvaliteetse toidu pakkumist. Köögis tarvitatakse omas aias ja talus kasvatatud või metsast korjatud saadusi,“ kirjeldab giid.

Fotografiska restoran

Pildi autor: Ken Mürk

Neli eripreemiat

MICHELINi eriauhinnad antakse Eesti restoranimaastikul silmapaistvatele inimestele, kes oma kulinaarse kire ja oskustega muudavad restoranikülastuse unustamatuks. Selle aasta võitjad on: 

Noore peakoka auhind – Mark Keerd (HOOV)

Marki kui peakoka käekirjaks on tugev klassikaline tehnika ja oskus lisada toiduvalmistamisse parajal määral loomingulisust. Tema roogades segunevad julged ja filigraanselt timmitud maitsed suurepäraste tekstuurikontrastidega. Vanuselt küll noor, kuid köögikuningana väga küps!

Teenindusauhind – Vladimir Severin (Shang Shi)

Vladimir juhib luksuslikus Hiina restoranis eestlastest ja hiinlastest koosnevat tiimi. Külalisi võetakse siin juba saabumise hetkest soojalt vastu ning naeratused kustu teenindajate nägudelt külaliste lahkudeski. Selgitades toidukaardile kirjapandut, jagavad nad samas ka soovitusi, tehes seda äärmiselt personaalselt.

Sommeljee auhind – Kevin Lilleleht (180° by Matthias Diether)

Uude sommeljeede põlvkonda kuuluv Kevin on oma eriala tõeline entusiast! Ta edastab oma teadmisi huvitavalt ja harivalt ning igast tema liigutusest ja sõnast kumab läbi ka tema isiksus. Ruumi valgustamiseks piisab ainuüksi tema naeratusestki!

Aasta avamise auhind - Kristo Malm (UMA)

UMA iseloomustavad lõbus ja elav atmosfäär, värviline valgustus ja heal tasemel muusika. Üldist mõnusat õhkkonda elavdab veelgi külastajaid kaasav roogade jagamisviis, mis võimaldab klientidel jätkata oma õhtut šikis kokteilibaaris.

Toidu serveerimine

Pildi autor: Silver Gutmann