RestoranitoitPildi autor: Näljane Nelik (@n2ljane4k)

MICHELINi restoranigiid: Eesti parimad restoranid

Eesti oli esimene Balti riik, mis pääses MICHELINi restoranigiidi. 2025. aasta tulemused on nüüd selgunud – vaata, keda tunnustati!

MICHELINI restoranigiid on ülemaailmselt tunnustatud gurmee teejuht, mis sündis rohkem kui sajand tagasi.

Eesti on esindatud mitmes mainekas restoranigiidis, millest üks MICHELINi restoranigiid – see on juhis, mille järgi tõelised gurmeefännid oma reise sätivad. Põhjust Eestisse tulla on rohkem kui küll – anonüümsed hindajad on oma töö teinud ning Eesti parimad restoranid välja selgitanud.

Võrreldes möödunud aastaga lisandus giidi juurde kaheksa uut restorani: Hoov, Koyo, Morel bistroo, Osteria il Cru, Shang Shi, VÕIVÕI, Hiis ja Toko.

Kõik Eestis tunnustuse saanud 43 restorani jagunevad nelja kategooria vahel: kõrgeim ehk tärniga tunnustus, Bib Gourmand ehk hea hinna-kvaliteedi suhe, jätkusuutlikkus ning üldine tunnustus. Vaata lähemalt, kuhu järgmisena sööma minna. 

Tärniga pärjatud restoranid

180° by Matthias Diether säilitas oma kaks MICHELINI tärni

MICHELINi giidi inspektorid on jätkuvalt vaimustunud tipptasemel restoranist, kus teenindus toimib nagu kellavärk ja keerulised ning oskust nõudvad road võluvad külalisi mitte ainult oma maitsete, vaid ka pilkupüüdva välimusega. 

NOA Chef's Hall restorani hinnati taas ühe MICHELINI tärni vääriliseks. 

Siin kogesid MICHELINi giidi inspektorid taas kord loomingulist, julgelt maitsestatud toitu, mille puhul kokad pööravad erilist tähelepanu detailidele, kusjuures avatud tuld kasutatakse erilise efekti saavutamiseks. 

Vaata ka videot: NOA Chef's Hall'i peakokk Tõnis Siigur tutvustab oma restorani lähemalt SIIN

Tärniga pärjatud restoranid Eestis

MICHELINi rohelise tärni tunnustus ehk jätkusuutlikkus

Kolm restorani Eestist said rohelise tärni tunnustuse ehk nende pühendumine gastronoomiale on jätkusuutlik. Möödunud aastast säilitavad oma tunnustuse Fotografiska ja Kolm Sõsarat Lüllemäel, kelle hulka lisandus tänavu restoran Hiis.

Taju mõisas asuvas endises talumajas pakub Daanius Aas – MICHELINi 2023. aasta noore peakoka auhinna võitja – nädalalõppudel enneolematut 15-käigulist maitserännakut. Ringmajanduse mõtteviis juhib kõike, mida restoranis Hiis tehakse – hooajalist menüüd rikastavad metsasaadused ning puhtad maitsed. Restorani meeskonda kõnetab kestlik toiduvalmistamine ja tooraine maksimaalne väärindamine, innustades külastajaid tegema teadlikumaid valikuid ning hoidma avatud meelt iga komponendi osas.

Fotografiska juhindub oma tegevuses jätkusuutlikkuse põhimõtetest, kusjuures nii köögis kui baaris kasutatakse otsast lõpuni ära kogu tooraine.

Mullu esimest korda tunnustuse saanud Kolm Sõsarat jättis hindajatele kustumatu mulje. Seda Lõuna-Eestis eraldatud paigas asuvat armsat restorani juhivad kolm õde, kellest igaühel on restoranis oma roll. Köögis loob maitsekooslusi Kirti, teeninduse eest vastutab Triin ning restorani aia eest kannab hoolt Kadri. Mänguline degustatsioonimenüü on just oma piirkonna nägu – kõrge kvaliteediga tooraine pärineb kas restorani aiast, kasvatatakse enda talus või korjatakse ümbruskonna metsadest. Kolme Sõsara suurepärane looduslik mesi tuleb värskena õdede isa lähedalasuvat mesilast. Iga roa serveerimisel jutustatakse ka selle taga olevat lugu, seejuures on selgelt tunda kogu tiimi kirge – iga külalise eest hoolitsetakse parimal võimalikul moel. 

null kulu restorani Fotografiska magustoit

Pildi autor: Karl Markus Antson

Bib Gourmand ehk hea hinna ja kvaliteedi suhtega restoranid Eestis

Juba eelmisel aastal selles kategoorias tunnustuse saanud restoranid säilitavad oma koha ka aastal 2025, kuid tänavu lisandus siia ka UMA. Gurmaanide seas on see kategooria vägagi populaarne, sest näitab kätte restoranid, kust saab väga head toitu mõistliku hinnaga. 

Eesti parimad Bib Gourmand' restoranid

Teised tunnustuse saanud restoranid

Varasemaltki tunnustuse saanud restoranidele lisandus nimekirja seitse uut: Hoov, Koyo, Morel bistroo, Osteria il Cru, Shang Shi, VÕIVÕI ja Toko.

HOOV kasutab klassikalisi retsepte, milles põimuvad nii kohalikud kui rahvusvahelised maitsed, ning lisab neile eklektilisi kombinatsioone ja julgeid tekstuurikontraste. 

Koyo on Jaapani koka nägemus, kes jagab oma armastust kodumaise köögi vastu. Sushi on siin kindlasti tipphetkeks. 

Morel Bistroo – Rado õde – pakub lühikest, kuid ahvatlevat menüüd uudsete, koostisainetel põhinevate roogadega, mis on tervislikud ja imemaitsvad. 

Osteria il Cru pakub ulatuslikku Itaalia roogade menüüd, mis sisaldab kõiki tuttavaid ja armastatud maitseid, mida on rikastatud isikupäraste nüanssidega. 

Shang Shi, mis tähendab tõlkes „kuninglikku pidusöömingut“, toob luksuslikud koostisosad esile Kantoni köögi kaudu, võimaldades lisada kaaviari Pekingi pardile! 

VÕIVÕI on midagi teistsugust, osaliselt restoran, osaliselt raamatu- ja lillepood – menüüga, mis sisaldab julgelt maitsestatud ja tulel küpsetatud roogasid. 

Tartus asuv TOKO – NOA ja Tuljaku õde – pakub lühikest, rahvusvahelisse trendi kalduvat menüüd ja suurepäraseid katusevaateid.

MICHELINi tunnustusega restoranid Eestis

MICHELINI restoranigiidi asutasid vennad Édouard ja André Michelin, kes olid algselt rehvitootjad, kuid soovisid motiveerida autojuhte rohkem reisima - restoranide soovitamine oli selleks ideaalne võimalus.

Giidist on kujunenud prestiižne standard, mille kohaselt hinnatakse ja tunnustatakse restorane kvaliteedi, innovatsiooni ja teeninduse järgi. MICHELIN tähistab oma tippklassi restorane tärnidega: üks tärn tähistab suurepärast söögikohta, kaks tärni väljapaistvat kokakunsti ja kolm tärni erakordset kulinaarset elamust, mis on väärt reisi ka teisele poole maailma. Giid on saanud sümboliks, mis tähistab gastronoomilist täiuslikkust ja kõrgeimat meistritaset kokanduses.

Loe ka MICHELINI kodulehelt, mida nad Eesti kohta kirjutavad. 

Loe rohkem

Eesti kaart

Eestis on aasta läbi põnev

Loe parimaid soovitusi, mida teha Eestis erinevatel aastaaegadel!