Eesti toidupiirkond 2024 – Saaremaa, Muhu ja RuhnuPildi autor: Alina Birjuk

Saaremaa, Muhu ja Ruhnu toidukultuur

Loe lähemalt, mida hõrgutavat sind siinkandis ees ootab!

Toit seob inimesi ja on üks kultuuri kandvaid alustalasid. Esivanemate elushoitud retseptid, piirkonnale omased maitsed ja uuenduslikud valmistamismeetodid aitavad õppida tundma Eesti eri paikade lugusid ja saada ise paremini oma kodumaaga tuttavaks. 

Saaremaa, Muhu ja Ruhnu puhul oskame aimata, mis võiks seal olla kõige olulisem toiduaine… see on mõistagi kala, sest tegemist on ju saartega ning aastasadu on kohalikud seal elatunud mereandidest.

Saarerahvas on põlvest põlve elanud kindlate traditsioonide järgi ning kohandanud oma elu vastavalt loodusele. Kestlik eluviis on suur eeskuju ja huvitav vaatamisväärsus paljudele välisturistidele, kes siia jõuavad.

Muhu saar

Paik, kus aeg puhkab! Muhu on väike, kuid vägagi eristuva kultuuri ja ajalooga saar. Põlvkondade viisi on seal elatud rahulikus rütmis, kindlate tavade ja uskumuste järgi. See on koht, kus loodus ja inimene on toiminud käsikäes ja jätkusuutlikult.

Kõige kuulsam Muhu toit, mis ilmselt tutvustamist ei vaja, on leib. Kuid kas oled kuulnud, mis on apurokk? Ka see on Muhu traditsiooniline toit, mida valmistatakse kartulist ja jahust – seda hapendatakse ning süüakse külma piimaga. Kolmas selle piirkonna pikaajaline traditsioon on õllepruulimine

Saarelt leiab rohkelt häid söögikohti, kus kohalikke toite maitsta. Piirkonna parimaks võib pidada Pädastes asuvat restorani Alexander, mida on tunnustanud ka MICHELINi restoranigiid. Kui sa juba võtad ette Muhuga tutvumise, jää sinna pikemaks, kasvõi mitmeks ööks. Head ööbimiskohad leiad siit.

Avasta Muhu aarded – söögikohtadest vaatamisväärsusteni

Muhu leib on eriline!

Aastasadade jooksul on rukkileib saatnud Eestimaa inimest hällist kuni hauani. Muhu leiba on tavapäraselt rikastatud seemnetega – päevalilleseemned, kanepi- ja linaseemned –, aga ka linnastega, mis annavad omapärase maitse ja muudavad leiva veelgi toitainerikkamaks (ehtne kiudainete ja B-vitamiini kontsentraat). Pea seda meeles, kui vajad põhjendust viienda viilu järele haaramiseks. Värske Muhu leib koos Saaremaa võiga on ju vastupandamatult hea!

Muhu söök

Pildi autor: Aaron Urb

Pildi autor: Rivo Veber

Saaremaa

Suvine Saaremaa end palju reklaamima ei pea – paljudel on soov saada osa saare vaikusest, teistmoodi kultuurist ja ilusast loodusest.

Saaremaa kliima on pehmem on mandril – pinnas sobib hästi kadakate, seente ja marjade kasvamiseks. Kohalikud on kadakamarju kasutanud väga mitmekülgselt: sellest saab valmistada maitseainet, siirupit ja eeterlikku õli. Rahvameditsiin ütleb, et üks kadakamari päevas hoiab tervena. Kuulus on ka kadakast valmistatud džinn.

Eestlased, sealhulgas saarerahvas, on pidanud olema leidlikud, kuidas kogu aasta toitu säilitada. Variante on palju: soolamine, suitsutamine, fermenteerimine, kääritamine, marineerimine, kuivatamine. Kusjuures, fermenteeritud toit on kehale väga kasulik ning just praegu on see väga populaarne toiduvalmistamise viis paljudes tipprestoranides üle maailma. Meie oleme seda teinud juba põlvest põlve.

Kes Saaremaale satub, ei saa üle ega ümber ka kalast, mida pakuvad mitmed söögikohad üle saare. Kohalikku kala saab mekkida nii suitsutatud, soolatud, kuivatatud kui ka värskel kujul.

Naudi Saaremaa kohalikke maitseid

Saaremaa väiketootjate joogid on tuntud ja armastatud ka mandril

Õllede ja teiste käsitööjookide valmistamine on meie suurimal saarel au sees. Proovi käsitööjookide erilisi maitseid ja võta ette eri talude ja pruulikodade külastus, et näha, kuidas jookide valmistamine käib. Poeriiulitel on väiketootjate piirkondlikud käsitöötooted märgistatud EHTNE-pitsatiga.

Külasta Saaremaa väiketootjaid

Ruhnu – kauge paik, kuid ikkagi oma ja armas

Ruhnu on kolmest toidupiirkonna saarest kõige väiksem, kuid sealgi on palju head, mida näha ja muidugi maitsta – sind ootab võrratu mahetoit!

Loe rohkem

Eesti kaart

Iga aastaaeg pakub eriilmelisi elamusi

Vaata lähemalt